Open Monumentendag – Ontdekking van de Hunze

Open Monumentendag – Ontdekking van de Hunze

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

In het kader van Open Monumentenweekend organiseert Het Groninger Landschap een fietstocht langs de Hunze in de stad Groningen.

Datum: Op eigen gelegenheid
Boerderij Thies Dijkhuis
Euvelgunnerweg 27, Groningen
Er-op-uit
Maximum aantal inschrijvingen bereikt
17 km
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Deel deze activiteit

Het gedeelte tussen Winschoterdiep en Eemskanaal staat hierbij centraal. Tot ongeveer 1400 stroomde de Hunze als een natuurlijke rivier van Drenthe tot aan het Wad langs de oostzijde van Groningen. Vanaf die tijd werd de Hunze omgeleid door de stad. De Hunze bood de stad Groningen een goede verbinding met het achterland: de Drents-Groningse Veenkoloniën. Een flink deel van de handel in turven verliep via de stad. De benedenloop van de Hunze, het Reitdiep, vormde de verbinding met de zee. Het lijkt niet overdreven om te stellen dat Groningen zijn stedelijke ontwikkeling voor een belangrijk deel aan de Hunze te danken heeft.

 

Het is verbazend dat een flink deel van het oude tracé van de Hunze nog steeds aanwezig is binnen de stadsgrenzen van Groningen. Tijdens de fietstocht gaan we op zoek naar de oude Hunze. We beginnen bij de boerderij van Thies Dijkhuis, de ‘laatste boer van Euvelgunne’. Zijn boerderij staat aan de oude Hunze. In zijn jeugd lag de boerderij midden in de weilanden, nu ligt de boerderij in de Hunzezone, een groene oase in de bedrijventerreinen van Groningen-Zuidoost. Thies Dijkhuis vertelt ons over de historie van deze boerderij en wat hij hier heeft meegemaakt.

 

De fietsexcursie gaat niet alleen over het verleden, maar ook over de toekomst. Het Groninger Landschap wil de Hunze graag weer herstellen en daarmee Groningen weer een ‘Stad aan de Hunze’ maken. De Hunze 2.0 is niet alleen belangrijk voor natuur, maar ook voor de leefbaarheid in de stad. Wie wil er nu niet aan een stromende Hunze wonen of werken? De Hunze kan ook helpen om de effecten van klimaatverandering op te vangen. Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, zal tijdens de fietsexcursie vertellen hoe het staat met de plannen om de Hunze te herstellen.