Wandeling Punt van Reide

Wandeling Punt van Reide

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Ontdek de unieke natuur en cultuur van de Punt van Reide

Er-op-uit
Nog 2 plekken beschikbaar
3 km
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Deel deze activiteit

Gidsen van Het Groninger Landschap nemen je mee voor een wandeling over de Punt van Reide. Vanwege de grote natuurwaarde is dit gebied het hele jaar gesloten voor publiek.

De Punt van Reide is een hoge kwelder waar vroeger bewoning mogelijk was. Restanten van de wierde Westerreide, één van de vele verdwenen dorpen in dit gebied, zijn nog zichtbaar. Westerreide lag aan de Ems voordat de Dollard ontstond. Ook zijn hier nog sporen uit de Tweede Wereldoorlog te zien zoals de fundaties van het geschut en een deel van een bunker. Nu is het als broed- en rustgebied van groot belang voor vogels.

Onderweg naar de Punt van Reide lopen we langs of door de polder Breebaart. In deze polder is een slenk gegraven die in verbinding staat met de Dollard. Hierdoor is het mogelijk om de getijbeweging in de Dollard in beperkte mate door te laten werken in de polder. Hierdoor ontstaat een zogeheten brakwatergetijdengebied, aantrekkelijk voor diverse vissoorten die op hun beurt weer een lekkernij vormen voor veel overwinterende vogels.

Geniet tijdens de wandeling van schitterende vergezichten over de Dollard. Tijdens laagwater, dus omstreeks de tijd dat je op de Punt bent, zijn de banken en de slikplaten drooggevallen en hebben de vogels de gelegenheid om hier te foerageren. Als het water stijgt trekken de vogels zich terug op de Punt van Reide of in de binnendijks gelegen polders.

  • In het kader van de Dialectenmaand zijn er zowel Nederlands- als Groningssprekende gidsen aanwezig.
  • Bij terugkomst passeren we het bunkercomplex Batterij Fiemel dat op eigengelegenheid kan worden bezocht.
  • In het bezoekerscentrum kun je je opwarmen bij een warme beker koffie, chocomel of thee.