Het jaar van de molenaar

Het jaar van de molenaar

Datum: Op eigen gelegenheid
Evenementen & Festivals
Deel deze activiteit

Het Gilde van vrijwillige molenaars bestaat dit jaar 50 jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft prinses Beatrix op 15 januari 2022 Het jaar van de Molenaar geopend! Daarmee heeft ze het startschot gegeven voor een jaar met veel aandacht voor het ambacht van molenaar.

Tijdens dit jubileumjaar worden er landelijk activiteiten georganiseerd. Eén hiervan is de (wereld)recordpoging om zo veel mogelijk molens in Nederland tegelijk te laten draaien. Dit gebeurt op 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur.

Iedere maand staat één specifieke provincie met alle molens in het zonnetje. In maart is het de beurt aan Groningen. De molenaars van Het Groninger Landschap organiseren tal van activiteiten zodat iedereen de molen – hét icoon van Nederland – van dichtbij kan ervaren!

Om het jaar af te sluiten organiseert het Gilde op 10 december 2022 een groot eindfeest in het openluchtmuseum te Arnhem. Hierover deelt het Gilde later meer informatie.

Activiteiten

Molen De Leeuw

Maart

Wees van harte welkom in onze molens! De molenaars laten je graag een stukje van hun prachtige werk zien. Wie weet kan je zelfs een demonstratie van het pellen van gerst zien. Een indrukwekkend proces waarbij de hele molen in beweging is, van binnen en buiten. En dan nog het geluid van de pelstenen die de gerst pellen, heel bijzonder!

 • Expositie in de Nieberter Molen (elke zaterdag)
 • Bekijk in de molens de film waarin het pellen van gerst tot gort helemaal wordt uigelegd. Je kunt de film ook hier bekijken. De moeite waard!
 • De meeste molens zijn in maart vaker geopend dan normaal gesproken.
  Pieterburen De Vier Winden 6 en 20 maart ’s middags
  Niebert Nieberter Molen zaterdagmiddag
  Loppersum Stormvogel zaterdagmiddag
  Mensingeweer Hollands Welvaart zondagmiddag
  Thesinge Germania zaterdagmiddag
  Woltersum Fram zaterdagmiddag
  Zeerijp De Leeuw zaterdagmiddag
 • Bekijk alle openingstijden