Expositie: SPONSLAND

Expositie: SPONSLAND

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Datum: Op eigen gelegenheid
Exposities
Evenementen & Festivals
Er-op-uit
Maximum aantal inschrijvingen bereikt
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Deel deze activiteit

GRONINGEN IN 2121

Klimaatverandering; we merken het allemaal al. Perioden met droogte en hitte wisselen elkaar af met hoosbuien. Zeewater stijgt en de bodem daalt. Hoe spelen we in op dit veranderend klimaat? Hoe ziet ons landschap er in 2121 uit?
Acht ontwerpbureaus hebben een ontwerp gemaakt voor het gebied van de Hunze tot Schiermonnikoog. Het resultaat is te zien tijdens de tentoonstelling ‘Sponsland’.

Van 16 oktober tot en met 31 oktober zijn in de weekenden twee delen van deze reizende expositie WATERBATTERIJ en ++WATERERFGOED te bezoeken in ons bezoekerscentrum Reitdiep, waar de thematiek van de expositie op aansluit.

WATERBATTERIJ – Hunzedal

In de zandige ondergrond van de Hunzevallei wordt zoveel water opgeslagen dat ook in de toekomst voldoende drinkwater voor de stad kan worden gewonnen. Door een slim infiltratiesysteem vanaf de Hondsrug en overstort van de rivier wordt de hele vallei een waterbatterij, die de groei van hoogveen voedt en de Veenkoloniën van zoet water voorziet. In de oksel van de stad ontstaat zo een rijk en toegankelijk natuurgebied.

++ WATERERFGOED – Reitdiep

Het tegenwicht tegen verzilting van het grondwater is het maken van veel zoet oppervlaktewater. Dat kan in een kleinschalig patroon van slootjes in het oude cultuurlandschap en als waterberging in de meanders van de historische kreken. Daarmee wordt het erfgoed versterkt en heeft ook de landbouw in de komende eeuw nog toekomst.

Meer informatie over de expositie is te vinden op de website van SPONSLAND