Natuurlijk licht – Fototentoonstelling Omke Oudeman

Natuurlijk licht – Fototentoonstelling Omke Oudeman

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

vijf weekenden– 7 september t/m 6 oktober in Nuis (Westerkwartier)

Datum: Op eigen gelegenheid
Exposities
Maximum aantal inschrijvingen bereikt
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Deel deze activiteit

Vrijdag 6 september is de expositie ‘Natuurlijk licht’ – werk van fotograaf Omke Oudeman geopend in de Coendersborg in Nuis. In oktober 2019 is het vijf jaar geleden dat vakfotograaf Omke Oudeman overleed. Hij drukte jarenlang zijn stempel op de uitgaven van de Stichting Oude Groninger Kerken, Zijn blik op kerken – en alles en iedereen daar omheen – bepaalde in hoge mate het aanzien van veel uitgaven van de Stichting. Reden om een expositie in te richten met werk van deze fotograaf.

Natuurlijk licht – de titel verklaard

Fotograaf Omke Oudeman ontwikkelde zich de laatste jaren tot specialist op het terrein van interieur- en kerkenfotografie. Kenmerkend voor deze foto’s is het gebruik van uitsluitend natuurlijk licht. Fotosessies begonnen steevast met het zoeken naar het lichtknopje of het uitblazen van met de beste bedoelingen door de koster aangestoken kaarsen.

De basis van Oudemans professioneel bestaan was geruime tijd de persfotografie. Tot zijn eerste grote opdrachtgevers hoorde de Leekster Courant, later opgegaan in het Nieuwsblad van het Noorden. De Groningse fotograaf had een voorliefde voor architectuur, natuur en landschap en fotografeerde dat ook. Zijn werkgebied was voornamelijk Noord-Nederland. De laatste jaren ontwikkelde Oudeman zich tot onbetwist specialist op het terrein van interieur- en kerkenfotografie. Daarnaast was Oudeman penningmeester en secretaris bij stichting Mien Westerkwartier.

Als extra activiteit wordt op twee zaterdagen een ‘vertelwandeling’ o.l.v. vertellers van Mien Winterkwartier aangeboden. De wandeling loopt van Coendersborg naar de molen van Niebert, deze afstand bedraagt 2,5 kilometer en de wandeling duurt zo’n anderhalf uur. Wandelen kan op zaterdag 21 september en zaterdag 5 oktober. Deze wandelingen worden georganiseerd door Stichting Oude Groninger Kerken.

Zonder de medewerking van de partner van Omke Oudeman was deze expositie niet mogelijk geweest. De selectie van de geëxposeerde werken werd gemaakt door de partner van Oudeman, Duncan Wijting (fotograaf), Rieneke Harkema van Het Groninger Landschap en medewerkers en vrijwilligers van de Stichting Oude Groninger Kerken.