Op zoek naar de Hunze in Groningen

Op zoek naar de Hunze in Groningen

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Op zoek naar de Hunze in Groningen
We gaan op zoek naar de vrijwel verdwenen schakels van de Hunze tussen het Reitdiep en het Zuidlaardermeer. We fietsen vandaag het zuidelijke deel (20 km) van de totale route: van het Eemskanaal naar het Hunzedal. Stroomopwaarts als het ware, van de drukte en de rafelranden van de stad naar de rijke natuur rond het gemaal bij Onnen, middenin het Hunzedal. Onderweg een sanitaire stop.
(Het noordelijke deel komt volgend jaar in ons excursieprogramma.)

Datum: Op eigen gelegenheid
Woonschepenhaven bij oever van Eemskanaal
Woonschepenhaven 1, Groningen
Fietsroutes
Er-op-uit
Maximum aantal inschrijvingen bereikt
20 km
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Deel deze activiteit

De Hunze heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Groningen. Vanaf de 8ste eeuw v. Chr. is er bewoning op de plek waar nu de stad Groningen ligt. Hoog en droog op de Hondsrug, vlakbij de Drentse Aa aan de westkant, en de Hunze in het oosten. Een stad heeft water nodig, maar er was ook een continue strijd tegen het water. Vanuit het zuiden kwam het water via de Hunze uit het hoger gelegen Drenthe en vanuit het noorden vanaf de zee. Om de afstroom te bevorderen werd de loop van de Hunze voortdurend aangepast. Rivierkronkels werden afgesneden en nieuwe lopen werden gegraven.
Om het Hunzewater naar zich toe te halen, laat de stad rond 1400 een kanaal van 6 km graven, vanaf het huidige Waterhuizen naar de Oosterhaven. Als gevolg daarvan is de oude Hunze grotendeels drooggevallen. Maar wie goed kijkt, ziet op allerlei plekken in het gebied de Hunzesporen.
Het Groninger Landschap vindt in de Hunzevisie het de moeite waard om het systeem van de Hunze weer als een geheel te zien en te kijken of de ontbrekende schakels tussen het Zuidlaardermeer en het Reitdiepgebied hersteld of opnieuw ontwikkeld kunnen worden. Dit is precies de route die wij vandaag ‘tegen de stroom in’ gaan volgen. In deze excursie nemen we u mee langs de rafelranden van de stad, op zoek naar de oude Hunzeloop en we vinden nog verrassend veel sporen.