Moeraspolders in het Hunzedal

De Westerbroekstermadepolder en de Kropswolderbuitenpolder liggen in het stroomgebied van de Hunze, de rivier die ooit van Drenthe naar de Waddenzee stroomde. Vroeger stonden de oevers van de omliggende graslanden vaak onder water. Het Zuidlaardermeer en de Hunze traden namelijk regelmatig buiten hun oevers en een groot gedeelte van het land was dan drassig en moerassig.

Terug naar de oorsprong

De mens wilde het land bewonen en bewerken. Ze verlaagden het grondwaterpeil en legden dijken aan. Zo werd het land geschikt voor veeteelt en akkerbouw, maar er kwam een einde aan de wisselende waterstanden, de zogeheten natuurlijke dynamiek. En daarmee verdwenen veel soorten (water)planten, vogels en vissen. Het Groninger Landschap brengt deze dynamiek nu voor een deel weer terug.

Natte natuur maar droge voeten

In de Westerbroekstermadepolder en de Kropswolderbuitenpolder hebben veeteelt en akkerbouw sinds 2003 plaatsgemaakt voor ‘natte’ natuur. Er broeden nu weer zeldzame vogelsoorten, zoals de steltkluut en de geoorde fuut. Ook zijn de polders zo ingericht dat er in geval van nood veel water geborgen kan worden, zodat de inwoners van de stad Groningen droge voeten houden.

“Moeras- en watervogels kunnen hier nu weer broeden, rusten en voedsel vinden. En ook vissen profiteren van het nieuw ontwikkelde gebied.”

Hulpnatuurbeheerders

Om de beide polders open te houden, laten we er koniks (wilde paarden) en Schotse hooglanders grazen. Zij zorgen ervoor dat bomen en struiken geen kans krijgen om te groeien. Er zijn plekken waar de dieren niet bij kunnen. Daar pakken de grotere struiken en bomen wel hun kans. Juist hierdoor ontstaat er een heel gevarieerd landschap en dat zorgt weer voor een grotere biodiversiteit: meerdere soorten planten en dieren.

Online serie Parels van Het Groninger Landschap – Hunzedal

Vogeltelling

De vele lepelaars in de nazomer zijn in deze polders al bijna geen bijzonderheid meer. Dat geldt dan weer wel voor de zeldzame kwak, de ralreiger en de witvleugelstern. Duizenden kieviten en een paar goudplevieren gebruiken de polders inmiddels om te rusten en te eten. En veldleeuweriken laten hier met tientallen hun territoriumgezang horen.

Omdat het gebied aan het begin van zijn ontwikkeling staat, is het interessant om te kijken hoe de vogelstand zich hier de komende jaren ontwikkelt. In 2012 heeft Het Groninger Landschap een vogeltelling laten uitvoeren in dit gebied. De resultaten lees je in het vogelrapport.

Vogels kiek’n bij de Kiekhorn

In de Westerbroekstermadepolder staat vogelkijkhut de Kiekhorn. Vanuit de Kiekhorn heb je een mooi zicht op de watervogels, steltlopers en weidevogels die zich hier ophouden. De polder is ’s winters erg geliefd bij eendensoorten, zoals de pijlstaart, wintertalingen de slobeend.

Rolstoelvriendelijke vogelkijkhut

De Kropswolderbuitenpolder is een geliefd natuurgebied. En met de realisatie van de rolstoelvriendelijke vogelkijkhut kun je ook als je mindervalide bent van alle bijzondere vogels in dit gebied genieten.

De vogelkijkhut ligt aan het Polderpad in Kropswolde. Je kunt parkeren op de grote parkeerplaats, direct na de rotonde aan het einde van de Waesingeweg. Vanaf de parkeerplaats volg je de bewegwijzering naar de vogelkijkhut (ongeveer 650 meter).

Samen houden we Groningen mooi

Groningen is prachtig! Wij blijven ons inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van Groninger natuur, landschap en erfgoed, zodat Groningers van nu én de toekomst ervan kunnen blijven genieten. Ook jouw steun is hard nodig. Word daarom Beschermer en maak voor maar € 2,50 per maand het verschil.

Bezoekersinformatie

Westerbroekstermadepolder
Deze polder kunt u alleen per fiets of te voet bereiken. Vanuit Haren fietst u over het fietspad langs de Dr. E.H. Ebelsweg, richting Waterhuizen. Voor de brug buigt het fietspad rechtsaf en fietst u langs het spoor. Na ongeveer drie kilometer bereikt u het wandelpad.

Kropswolderbuitenpolder
Parkeerplaats Strandweg, Kropswolde.

Locatie
Dr. Ebelsweg
9753 Haren

Contact
050-3135901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart