Op zoek naar libellen en waterjuffers

Op zoek naar libellen en waterjuffers

Ontdek de zeldzame Groene Glazenmaker

2 augustus 2020 13:00 uur - 15:00 uur
Jeugdactiviteiten
Er-op-uit
4 km
Deel deze activiteit

We gaan op zoek naar libellen en waterjuffers. Bijzondere insecten die zich al vele miljoenen jaren vrijwel onveranderd weten te handhaven. Hoe en waar leven libellen? Hoe ontwikkelen libellen zich en hoe zien ze er van dichtbij uit? We proberen een aantal exemplaren te vangen om ze van dichtbij te bekijken.

Speciale aandacht is er voor de zeldzame groene glazenmaker. Voor de voortplanting is deze libel afhankelijk van krabbescheer. Een waterplant die in de Lettelberterpetten voorkomt en veel zegt over de goede (water)kwaliteit van het gebied.

De groene glazenmaker zet haar eitjes uitsluitend af in krabbescheer. Een zeer kritische plant als het om waterkwaliteit gaat. De bijzondere relatie tussen waterjuffer en krabbescheer toont aan hoe alles met elkaar samenhangt en in een kwetsbaar verband met elkaar staan.

Geen schoon water, geen krabbescheer. Geen krabbescheer, geen groene glazenmaker. Het stelt niet alleen eisen aan de kwaliteit van het gebied. Het vergt ook het nodige van het onderhoud en beheer. Ook daar zullen we tijdens deze excursie bij stil staan.

-

Vraag nu een bijentelpakket aan!

Tel je mee tijdens de Nationale Bijenteldagen op 18 en 19 april?


Bijentelpakket aanvragen