Geannuleerd: Boeren, wormen & vogels

Geannuleerd: Boeren, wormen & vogels

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Hoe het graslandbeheer van melkveehouders de regenwormen in de grond en de toegang van weidevogels tot die wormen beïnvloedt.

Datum: Op eigen gelegenheid
Lezing
Er-op-uit
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Deel deze activiteit

In agrarische graslanden spelen regenwormen een sleutelrol in de bodemvruchtbaarheid en in de voedselvoorziening van weidevogels. In tegenstelling tot andere soorten, lijkt het met regenwormen in het boerenland niet slecht te gaan. De Nederlandse agrarische graslanden herbergen namelijk de hoogste dichtheden aan regenwormen van Europa. Desondanks gaat het hier slecht met weidevogels en ook zijn er steeds meer problemen met bodemvruchtbaarheid.
In deze lezing vertelt Jeroen Onrust over zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen/ Campus Fryslân waarin hij onderzocht hoe het graslandbeheer van melkveehouders de regenwormen in de grond en de toegang van weidevogels tot die wormen beïnvloedt. Hij laat zien dat door naar verschillende soorten regenwormen en hun ecologie te kijken regenwormen het wel degelijk moeilijk hebben in het huidige boerenland en dat dit gevolgen heeft voor het hele voedselweb en uiteindelijk dus ook voor de boer.

Jeroen Onrust (1989) studeerde ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed van 2012 t/m 2017 promotieonderzoek aan regenwormen in het boerenland. Op 15 december 2017 verdedigde hij zijn proefschrift “Earth, Worms & Birds” succesvol in Leeuwarden aan de RUG/Campus Fryslân. Tegenwoordig werkt hij aan het vervolg van dit onderzoek als zelfstandig onderzoeker.