De bewoners van de boerderij op Wolddijk 103

De bewoners van de boerderij op Wolddijk 103

Een gids van het Groninger Landschap vertelt u over de bewoners van de boerderij die nu het Bezoekerscentrum Reitdiep huisvest.

16 december 2018 14:00 uur - 16:00 uur
Lezing
Er-op-uit
Deel deze activiteit

Het Bezoekerscentrum Reitdiep is gevestigd in de monumentale boerderij aan de Wolddijk 103 pal ten noorden van de Stad Groningen. Dit bezoekerscentrum is de poort naar één van de oudste cultuurlandschappen in Europa, het Reitdiep gebied. Langs de loop van de oude Hunze, in het gebied dat ook wel bekend staat als de Koningslaagte, wonen al sinds het begin van onze jaartelling mensen.

 

Bezoekerscentrum Reitdiep

De monumentale boerderij is een historische boerenplaats die in de 16e eeuw op een middeleeuwse omgrachte wierde lag en tot de kloostergoederen van Selwerd behoorde. Bij de reductie van Groningen in 1594 vielen de gronden toe aan de provincie Groningen. De provincie Groningen verpachte de boerderij lange tijd, in ieder geval vanaf 1605. In 1853 werden de boerderij en de gronden particulier verkocht. De landerijen werden in 1989 met de bijbehorende boerderij , ten behoeve van de realisatie van de ecologische hoofdstructuur, overgedragen aan het Groninger Landschap, die er in 2010 een bezoekerscentrum in realiseerde. De historische verkaveling bleef in al die eeuwen intact en is nog duidelijk herkenbaar op moderne luchtfoto’s.