Uitverkocht: Hunzedalvaart

Uitverkocht: Hunzedalvaart

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Bijzondere vaartocht door vogelparadijs

Het is dé trots van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, de Emma (PW 17). In de maanden juni, juli en augustus kunt u aan boord van het intieme, luxe, bijna 100 jaar oude, directievaartuig vanuit de stad Groningen een exclusieve dagtocht maken over de oude rivier de Hunze naar het Zuidlaardermeer. Samen met een gids van het Groninger Landschap varen we langs de Onnerpolder, de Westerbroekstermadepolder, het Foxholstermeer, de Kropswolderbuitenpolder en de Oostpolder. De gids vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de bijzondere flora en fauna van dit gebied. Er staat een lunch klaar bij restaurant/eethuisje ‘de Waterjuffers bij Vos’, naast palinghandel Vos aan het Zuidlaardermeer. Na de lunch volgt een korte excursie door de Oostpolder, waarna we terugvaren naar de opstapplaats in de stad. Het is dé kans om dit bijzondere gebied eens vanaf het water te ontdekken.

 

Geschiedenis van De Hunze

Deze tocht volgt de oude rivier de Hunze. De Hunze begint in het zuiden van Drenthe en ligt aan de oostkant van de Hondsrug. Oorspronkelijk liep de Hunze helemaal door tot de Waddenzee. Vroeger stond dit beekdal in het najaar en in de winter onder water. Het was er zompig en moerassig, het waren echte weidevogelgebieden. Later nam de mens het hier over; oeverlanden werden ingepolderd en drooggelegd voor bewoning, veeteelt en akkerbouw. Dat ging helaas ten koste van planten en vogels, die hadden juist een gevarieerde en natte leefomgeving nodig. De rivier werd in de loop der tijd gereduceerd tot een steeds smaller wordend stroomdal, in de 20e eeuw werden de meanders afgesneden om de Hunze te kanaliseren.

 

Het Hunzedal terug in oude staat

Samen met Het Drents Landschap zet Het Groninger Landschap zich in om het Hunzedal zoveel mogelijk in haar oude staat terug te brengen. Bijvoorbeeld door een ander waterbeheer te voeren; ’s winters een hoger waterpeil, ’s zomers juist een lagere stand. Planten en dieren hebben daar baat bij. Tegenwoordig is de Oostpolder weer een echt vogelparadijs voor de geoorde fuut, kleinst waterhoen, witwangstern, kemphaan, watersnip en talloze eendensoorten. De diversiteit in het gebied en het grote voedselaanbod in het gebied maakt het gebied ook aantrekkelijk als broedgebied van de zeearend. Deze imposante vogel jaagt er op vis, eenden en ganzen.

Datum: Op eigen gelegenheid
Vaarexcursie
Er-op-uit
Maximum aantal inschrijvingen bereikt
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Deel deze activiteit

Praktische informatie

Aanmelden

De Hunzevaart is helaas uitverkocht. Aanmelden is niet mogelijk.

Data

26 juni, 17 juli, 27 juli, 14 augustus

Kosten

Vrienden van Noordelijk Scheepvaartmuseum en beschermers van Het Groninger Landschap krijgen 15% korting en betalen dus € 51,- per persoon (maximaal 2 personen korting per pas). Beschermers kunnen zich aanmelden o.v.v. het nummer van de beschermerspas.

Maximaal aantal passagiers

met 1,5 m afstand houden: : 7 passagiers
zonder Corona- beperkingen: 12 passagiers

Kennis maken?

Kennis maken met Het Groninger Landschap? Lees ons kwartaalblad Golden Raand.
Vraag ‘m nu gratis aan!


Bestel gratis