Filmpremière ‘Strand’

Nieuwe film Ruben Smit zondag 5 februari 2023 om 19:25 op NPO2 BNNVARA

Het strand. Een geliefde plek én dynamische plek. In deze overgangszone van de zee en het land is een continue strijd gaande. Want onze stranden, vooral op de wadden, zijn ook een belangrijk en beschermd leefgebied van talloze plant- en diersoorten. Alleen de allersterksten kunnen hier overleven. ‘Strand’ is de nieuwste natuurdocumentaire van Ruben Smit.

Overleven op grens van water en land

In 45 minuten neemt Ruben Smit je mee in de wereld van de strandbroeders, de jacht van de zeestrandloopkevers en de boksende heremietkreeften. We volgen een familie dwergsterns die moeten overleven op een schelpenbank op de grens van water en land. Vanaf eind mei zoeken ze naar een geschikte plek om hun eieren uit te broeden. De wind, het zand, de hitte, meeuwen, maar ook mensen (en hun honden) bedreigen de vogels. De strandplevieren zoeken een nóg extremere plek om te broeden. In een stuivende strandvlakte lijkt het een ‘mission impossible’… Naast de vogels komt het hele leefgebied aan bod, van de dans van de strandvlooien tot de aasetende meeuwen.

Bekijk Strand en Wij & het Wad

Bekijk Strand op zondag 5 februari 2023 om 19:25 uur op NPO2 BNNVARA. Strand is gemaakt in opdracht van het programma Wij&Wadvogels. Wij&Wadvogels is een initiatief van Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging, en wordt mogelijk gemaakt door Ministerie LNV, Waddenfonds en de drie Waddenprovincies. Kijk hier voor meer informatie over Wij&Wadvogels.

Heb je de landelijke première van ‘Strand’ gemist? Je kunt de documentaire hier online terugkijken.

Strand is een vervolg op de mini-documentaire Wij & het Wad, een korte documentaire die Ruben Smit ook voor het programma Wij&Wadvogels maakte. Van de burgemeester van Schiermonnikoog tot ecoloog Camilla Dreef – zij vertellen de kijker waarom ons wad en de wadvogels zo kwetsbaar zijn en hoe mensen de pracht van dit UNESCO Werelderfgoed kunnen helpen behouden.

Wij & het Wad terugkijken kan hieronder: