Uitgelicht: Bunkers Fiemel

In dit bunkercomplex wordt het verhaal verteld van Marine Flak Batterie Fiemel, in de volksmond beter bekend staat als Batterij Fiemel.

15 juli 2021 – Batterij Fiemel in Termunten maakt onderdeel uit van de Atlantikwall, een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie langs de westkust van Europa. De linie loopt van Zuid-Frankrijk tot het noorden van Noorwegen.

De Duitsers bouwden het verdedigingsstelsel ter voorkoming van een geallieerde invasie vanuit zee. De Atlantikwall is geen echte muur, maar een reeks van losstaande, strategisch gelegen, kleinere en grotere verdedigingswerken. Voorbeelden zijn bomvrije bunkers met bewapening. De linie bestaat verder uit batterijen met kust- en luchtafweergeschut, radarinstallaties, versperringen en mijnvelden.

Ten oosten van Termunten ligt de Punt van Reide. Door de strategische ligging vaak een strijdtoneel in de Tachtigjarige Oorlog, de Franse tijd en de Tweede Wereldoorlog. Met het oog op de verdediging van de haven van Emden bouwden de Duitsers op de Punt van Reide een geschutstelling en barakken, op houten stellingen tegen het hoge water. In 1943 zochten ze een droger heenkomen. Bij Fiemel legden ze de Marine Flak Batterie aan. Bij de bevrijding van Groningen werd vanuit deze stelling zwaar verzet geboden.

Beide bunkers zijn in eigendom van Het Groninger Landschap. Een van de bunkers is ingericht als overnachtingsplek voor vleermuizen en de andere bunker is opengesteld voor publiek. In deze bunker wordt het verhaal verteld van Marine Flak Batterie Fiemel, in de volksmond beter bekend staat als Batterij Fiemel. Bovenop deze bunker pronkt een replica van het luchtafweergeschut, zoals dat in de oorlog door de Duitsers gebruikt werd.

Tijdens de openingstijden van het nabijgelegen Bezoekerscentrum Dollard kan men het luchtafweergeschut van dichtbij bekijken.

 

Blijf op de hoogte van projecten van Het Groninger Landschap met de nieuwsbrief!

    Het formulier is succesvol verzonden. Terug naar de homepagina