Theatervoorstelling De Poolse Bruid was vorig jaar een daverend succes. Maar liefst zesduizend mensen bezochten het toneelstuk van het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep ECHO.
Uitverkocht. Dat meldde vorig jaar de affiche van locatietheater De Poolse Bruid. Decor was de schuur in De Haver, één van de boerderijen van Het Groninger Landschap. ‘We willen ons bezit graag delen’, vertelt Petra van der Meer, hoofd communicatie van Het Groninger Landschap.
Theatervoorstelling De Poolse Bruid was vorig jaar een daverend succes. Maar liefst zesduizend mensen bezochten het toneelstuk van het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep ECHO. “Zes weken lang, dertig voorstellingen: avond aan avond zat de tribune vol”, vertelt Van der Meer. Publiek en pers waren razend enthousiast. Zelf ging ze twee keer: tijdens de première op 21 juni 2019 en de speciale avond voor alle bedrijfsvrienden van Het Groninger Landschap. “Voorafgaand hebben we met onze bedrijfsvrienden gegeten. Ze kregen een toelichting en een rondleiding door de boerderij.” Beschermers van Het Groninger Landschap kregen korting. “Onze achterban heeft ook interesse in culturele activiteiten.”
Populariteit
Van der Meer vond het een mooie voorstelling. “Het raakte me. Het moment dat de Poolse vrouw de stugge, Groningse boer verleidt om met haar te dansen, heel ontroerend was dat. De setting was binnen in de boerenschuur. Toch werd de suggestie gewekt van ruimte, weiland en boerenbedrijf. Het landschap zat ook in de taal. Knap gedaan.” In de bekroonde film De Poolse bruid uit 1998, waar de voorstelling op is gebaseerd, speelde het landschap een hoofdrol. De weidsheid, de leegte, de rust: de film toonde het Groninger land in optima forma. De lofzang werd versterkt door de muziek van Ede Staal. Het verklaart de mateloze populariteit. “De film is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit.” Veel gegadigden grepen vorig jaar naast een kaartje. “Vanwege het succes wordt de voorstelling in 2020 weer vier weken lang op dezelfde locatie opgevoerd.”
Verhaal over behoud
De voorstelling vindt plaats in De Haver, het rijksmonument in Onderdendam dat Het Groninger Landschap in 2017 van de NAM kreeg overgedragen. “De makers van De Poolse Bruid hebben meerdere van onze gebouwen bezocht. De keuze viel op De Haver.” Van der Meer vindt het belangrijk om het erfgoed te delen. “Zo kunnen we mensen ervan laten genieten. Het biedt ons een kans om de boerderij en onze plannen voor het voetlicht te brengen. Het voorhuis kampt met ernstige aardbevingsschade. Om de monumentale waarde te behouden, verplaatsen we de woonfunctie naar de schuur. Daar bouwen we een nieuwe woning.” Dit verhaal over het behoud van het monument kwam naar voren in een expositie in de ontvangstruimte, in de flyer voor bezoekers en tijdens drie speciale inleidingen, gecombineerd met een rondleiding.
Erfgoed als podium
Het Groninger Landschap koppelt haar erfgoed bij voorkeur aan publieksfuncties. Van der Meer werkt graag mee aan culturele activiteiten van andere partijen. Ze noemt meerdere voorbeelden, zoals de voorstelling ‘Beef Mee!’ begin 2017 in boerderij Melkema, net als De Haver een vroegere NAM-boerderij. “In Melkema heeft ook een groep kunstenaars geëxposeerd tijdens een Monumentenweekend. Begin maart 2020 was in Scheemda het muziekfestival Grasnapolsky. Enkele onderdelen vonden op ons Landgoed Ennemaborg plaats.” Het Groninger Landschap staat altijd open voor partijen die culturele activiteiten willen organiseren, nodigt Van der Meer uit. “Als het maar link heeft met natuur en erfgoed.”