De Ennemaborgh in Midwolda

Eén van de pronkstukken van Het Groninger Landschap is de Ennemaborgh. De borg stamt uit de veertiende eeuw en is in de achttiende eeuw ingrijpend verbouwd. Pal achter de statige borg ligt een ronde vijver met riet, waterlelies en groene kikkers. Het is een overblijfsel van de gracht die de borg ooit omringde. Het voorste gedeelte van het landgoed is een park, verder naar achteren ligt het natuurbos.

Voorkant? Achterkant?

Wat nu wordt beschouwd als de achterkant van de borg, was vroeger de voorkant. En aan die oude voorzijde ligt een prachtig park met een oprijlaan van maar liefst 3 kilometer. Een lange oprijlaan was vroeger een statussymbool. Hoe langer de entree, hoe meer rijkdom er kon worden getoond aan de bezoekers van de borg.

"Toen we de borg en het landgoed in 1965 in bezit kregen, waren beiden sterk verwaarloosd. We hebben de borg geheel gerestaureerd en het park brachten we grotendeels terug in de achttiende-eeuwse barokstijl."

Maya Wildevuur

Sinds 1992 huurt Maya Wildevuur onze Ennemaborgh. Ze woont en er werkt er en ook haar galerie is hier gevestigd. Op vijfjarige leeftijd wist Maya Wildevuur al dat ze wilde tekenen en kleuren. Hoewel ze ook ambitie voelde voor de toneelschool bleek dat ze daar te verlegen voor was. Daarom koos ze voor de kunstacademie. Het werd de AKI, de Academie voor Kunst en Industrie.

Konikpaarden op Landgoed Ennemaborgh

Konikpaarden beheren het bos

Het bos achter het park is 150 jaar geleden aangeplant, puur voor de opbrengst van het hout. De bomen staan dan ook netjes in een rij. We laten het nu beheren door Konikpaarden, wilde paarden die het landgoed het hele jaar door begrazen. Zij kunnen goed tegen extreme weersomstandigheden en hoeven ’s winters dan ook niet op stal.

Flora en fauna op het landgoed

Das

Door de begrazing van het landgoed is het een ideaal gebied geworden voor de das. Dat komt o.a. door de paardenmest. De mest trekt kevers en regenwormen aan en die staan bovenaan het menu van de das. Tegenkomen zal je hem niet gauw. De das is een nachtdier en erg schuw en stil.

Bonte Specht

Door het natuurlijke beheer en het ouder worden van het bos komen er steeds meer vogelsoorten voor. Inmiddels broeden er twee soorten spechten; de kleine en de grote bonte specht. En zelfs de nachtegaal woont hier.

Roofvogels

Aan roofvogels is ook geen gebrek. De buizerd, sperwer, havik en torenvalk verdedigen hier hun territorium, net als de ransuil en de kerkuil.

Paddenstoelen in het bos

De Ennemaborgh bezoeken

We hebben een wandelroute van 6 kilometer uitgezet over het landgoed van de Ennemaborgh. Maar kom ook gerust een korte wandeling maken in het park of in het bos. In het voorjaar kleurt het hele park geel en paars door alle borgbloumkes; sneeuwklokjes, krokussen en boshyacinthen. In het najaar zijn er in het bos wel 200 soorten paddenstoelen te vinden!
Bekijk wat er binnenkort te doen is op De Ennemaborgh.

Bijkomen in het Koetshuys van de Ennemaborgh

In het weekend kun je op het landgoed in het Koetshuys terecht voor koffie, thee, lunch en andere lekkernijen. Hoogeland catering verzorgt het assortiment en de bediening voor ons. Zij maken voornamelijk gebruik van streek- en biologische producten. Het Koetshuys is vaak het startpunt van de door ons georganiseerde excursies op en om het landgoed. Ook is de borg een officiële trouwlocatie voor de gemeente Oldambt.