Harssensbosch

Bekijk alle Erfgoed

Keuterij Harssensbosch

Middenin het prachtige Reitdiepdal ligt de, in 2008 geheel gerenoveerde, keuterij Harssensbosch.

Een rijke historie

In het het oudste cultuurlandschap van Europa kochten wij in 2008 het keuterijtje Harssensbosch bij Adorp. Vijfhonderd meter van de weg, midden in het land ligt het beeldschoon verbouwd boerderijtje. Op deze plek stonden ooit een middeleeuws steenhuis en een borg. Van beide is niets meer over. Toch zijn in het landschap nog veel sporen te vinden die aan hun bestaan herinneren. Het Groninger Landschap vindt het belangrijk om deze sporen te behouden en heeft ze beter zichtbaar gemaakt. Wie goed kijkt ziet een rijke historie.

Eind 15e eeuw trouwde de dochter van Azeghe van Harsens, de eigenaar van het steenhuis, met Barthold Entens. Hun zoon Peter liet in 1540 een stukje verderop, op de verlaten dorpswierde, een L- vormige borg bouwen. Het waren de hoogtijdagen van Harssens. De borg stond met de muren in het water van de binnengracht. Een stenen poortgebouw of bruggenhoofd bood toegang tot de borg. Ruim rondom lag een buitengracht. Op het borgterrein, ten noordoosten van de borg, stond de kerk. De dorpelingen werden begraven op het aanliggende kerkhof.

Wees welkom!

In de schuur van de boerderij is een kleine expositieruimte die wordt gebruikt voor kleinschalige activiteiten. Deze expositieruimte is van juni tot oktober iedere zaterdag geopend; onze gidsen staan klaar om je alles over deze historische plek te vertellen!

Thijs Glastra - Grutto

Vakantie woning

Het woongedeelte van de boerderij wordt verhuurd als vakantiewoning via Buitenleven vakanties.

360 graden

Benieuwd hoe borgterrein Harssens eruit ziet?
Klik hier voor een virtuele tour over het borgterrein en neem een kijkje.