Er op uit in huis en tuin

Breng de natuur in huis

Het is niet alleen gezond en rustgevend om met natuur bezig te zijn, het is ook leuk. Daarom brengen wij de natuur naar je toe met onderstaande (doe-) tips!

Op zoek naar bodemdieren

Wie goed kijkt, ziet dat er op en in de bodem van de grond heel veel leeft. Mieren, slakken, torren in alle soorten en maten… Ga op onderzoek uit en tel de soorten die je kan vinden! Met jouw waarneming help je ook nog eens een grootschalig onderzoek. Tellen kan het hele jaar door, en van 24 september tot en met 6 oktober zijn het de officiële bodemdierdagen.

Lees meer

insectenexcursie

NK Tegelwippen

Van 30 maart tot 30 september speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin. Jij dus ook!

Hoe? Ontdek het hier!

Leer vlinders herkennen

Het vliegt rond en het is geel… Tijd om je vlinderkennis bij te spijkeren! Weet jij de voorbij fladderende vrienden straks bij hun naam te noemen?

Lees meer

Op zoek naar waterdieren

Wat leeft er allemaal in de sloot? Een geelgerande watertor, vlokreeft of een zoetwaterpissebed. Of misschien wel een salamander of een pad? Wij nemen je stap voor stap mee in deze super leuke en avontuurlijke zoektocht.

Lees meer

kleine watersalamander

Creëer je eigen bloemenzee

Bloemenweiden zijn er in alle soorten en maten. Of je nou een heel veld tot je beschikking hebt of slechts een vierkante meter, het resultaat mag er altijd zijn. Het is niet alleen een lust voor het oog, vlinders en bijen maak je er ook blij mee! Waar wacht je nog op?

Lees meer

Natuur op TV

Je hoeft niet altijd naar buiten om van de natuur te kunnen genieten. Wij hebben de mooiste natuurfilms en documentaires voor je op een rij gezet. Hop op de bank en kijken maar!

Lees meer

Maak je tuin vogelvriendelijk

Of je nou een hele grote tuin hebt, een klein stadstuintje of alleen een balkon, je kan altijd wel íets doen om het vogels naar de zin te maken. Maak van je tuin een vogelparadijs met deze tips!

Lees meer

Gaai

Natuur-podcasts luisteren

Podcasts luisteren is razend populair. Dat is niet voor niets; het is rustgevend, vermakelijk en je kan het overal doen. Luister naar de natuur met deze podcast tips.

Lees meer 

Plant een boom

Een boom haalt Co2 uit de lucht,  produceert zuurstof, biedt verkoeling en geeft vogels een plek om te schuilen. Daarnaast laat een boom de bodem leven! Dus, pak je schop en aan de slag.

Lees meer

Plaats een waterschaal voor de vogels

Vogels houden van water. Zo ook van een lekker waterbadje. Door te badderen houden vogels hun veren luchtig en donzig, met andere woorden: badderen is noodzakelijk voor de kwaliteit van het verenpak. Zet een mooie (zelfgemaakte) schaal neer in je tuin of op je balkon, de vogels doen het badder-werk!

Lees meer

Maak een insectenhotel

Het is je vast niet ontgaan: insecten hebben het moeilijk. Ze kunnen wel een beetje hulp gebruiken. Het aantal insecten neemt drastisch af, maar ze zijn o-zo belangrijk voor ons ecosysteem! Hoogste tijd om een hotel voor ze te bouwen.

Lees meer

insectenexcursie

Spot vogels vanaf je balkon

Ontdek hoe rustgevend het is om vogels te observeren. Als je oplet, zie je veel meer soorten dan alleen de mooie stadsduiven. Pak je luie stoel, ga lekker zitten en laat de vogels het werk doen.

Lees meer

Er op uit in huis en tuin Blauwborst (Fotograaf: Gerrit Kiekebos)

Graaf een vijver voor de kikkers

Heb je nog een leuk stukje tuin over? Maak dan een mooie vijver en maak niet alleen kikkers, maar ook vogels, libellen, salamanders én jezelf blij. Eén – nul voor meer biodiversiteit.
Wij nemen je stap voor stap mee in dit leuke plan!

Lees meer

"De natuur verveelt zich nooit! "