Graaf een vijver voor de kikkers

Je maakt er niet alleen kikkers blij mee!

Een grote kans dat ook vogels, salamandertjes en libellen dankbaar gebruik van jouw zelfgemaakte vijver maken.

Hoe ga je te werk?

Een geschikte plek.
Allereerst besluit je wat een geschikte plek is voor jouw mini-vijver. Waar is ruimte, waar staat het mooi en is het veilig voor toevallig voorbij lopende kinderen?

 

Een bak.
Stap 2 is het vinden van een bak die kan dienst doen als vijver. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, denk aan een teil, een cementbak of een plantenbak. De enige eisen waar de bak aan moet voldoen zijn de volgende: vorstbestendig, waterdicht en minimaal 30 centimeter diep.

Plantjes.
Koop een stuk of drie inheemse waterplanten bij een tuincentrum. Inheems wil zeggen: planten die van oorsprong in Nederland voorkomen. Exoten, planten die niet van oorsprong in Nederland voorkomen, nemen namelijk al gauw je hele vijver over doordat zij geen concurrentie van andere soorten hebben.
Mooie soorten zijn watermunt, moeras-vergeet-me-nietje en penningkruid. Eendenkroos is ook leuk, dat schep je natuurlijk gewoon uit de sloot.

Moeras-vergeet-me-nietje

"Eendenkroos is ook leuk, dat schep je natuurlijk gewoon uit de sloot."

Gat graven en plaatsen van de bak.
Graaf een gat ter grootte van de gekozen bak. De aarde die je hierbij overhoudt, kan je onder een struik verstrooien óf gebruiken voor plantenbakken.
Plaats de nog lege bak in het gegraven gat. De bak mag een klein stukje boven de grond uitsteken, maar niet te veel, anders kunnen de kikkers er niet meer uit komen. Na het plaatsen van de bak, vul je de randen met aarde zodat de bak stevig komt te liggen en er geen geultjes meer omheen zitten. Leg vervolgens wat stenen trapsgewijs in en om de bak heen. Op deze manier kunnen dieren goed in en uit het water komen en bied je een rustplek aan.

 

Water.
Vul jouw zelfgemaakte vijver met water. Vooral in het begin kan er wat algenvorming zijn. De algen kan je er uit vissen met een stok, en na verloop van tijd balanceert het mini-ecosysteem zichzelf uit. ’s Zomers is het soms nodig om het water wat bij te vullen.

 

En dan komen de dieren vanzelf!

Met een beetje geluk vinden kikkers, padden en misschien zelfs salamanders de weg naar jouw vijver. Wat kan je nog meer verwachten? Vogels, libellen, juffers, bootsmannen, schrijvertjes, kokerjuffers, waterslakken, staafwantsen en nog veel meer.

Salamander, Lettelberterpetten, waterbeestjes, natuur

Vind je dit leuk? Schrijf je dan ook in voor onze nieuwsbrief met nog meer mooie en handige wetenswaardigheden!