Groene Buiten Medewerkers Borg Welgelegen – vacature

Groene Buiten Medewerkers Borg Welgelegen - vacature

wij zijn op zoek naar Groene Buiten Medewerkers

Rozen snoeien, paardenmest over de borders verspreiden, opschot verwijderen, hout sprokkelen, paden vrijhouden en het blad uit de vijvers halen: de werkzaamheden in de rijksmonumentale tuin van Borg Welgelegen in Sappemeer veranderen al eeuwenlang mee met de seizoenen.

Een klein groepje Groene Buitenmedewerkers werkt in de tuin onder deskundige leiding van natuurbeheerder Jan Beekman. Wij zorgen voor werkkleding, goed gereedschap en lekkere koffie. Met de nieuwe werkgroepleden stemmen we zowel de frequentie af, als de dagdelen waarop we aan de slag gaan.

Sinds 2017 is Veenborg Welgelegen in bezit van Het Groninger Landschap. Achter de borg is een omgrachte siertuin die van zonsopkomst tot zonsondergang geopend is voor bezoekers. Net als de borg en de tuin zijn de ‘rode’ onderdelen van de tuin rijksmonumenten: de siervazen, de zonnewijzer, de brug, de tuinmuur en de trappen.

De achter de borg gelegen tuin is in 2021-2022 geheel gerestaureerd; de vroegere grandeur en de invloed van de Franse barok zijn weer terug gebracht. De tuin is opengesteld voor bezoekers.

"Borg Welgelegen is een voorbeeld van macht en pracht van welgestelde burgers die zich toelegden op de vervening in deze regio."

In 1655 verrees aan de westzijde van de hoofdvaart van de Borgercompagnie het compagniehuis Welgelegen. Van hieruit werd toezicht gehouden op de ontsluitingswerkzaamheden.

Achter de borg werd een prachtige Franse baroktuin aangelegd. De tuin wordt gekenmerkt door een symmetrische indeling van ruimtes en plantvakken omzoomd door strakke buxushagen. Vanuit de borg is een lange zichtlijn over twee achter elkaar gelegen langgerekte vijvers. De tuin is rijk gedecoreerd met vazen en beelden op de kruispunten in de tuin.

Bas Meelker - Borg Welgelegen

Borg Welgelegen

Ik wil me aanmelden – en dan?

Als je geïnteresseerd bent, brengen wij je graag in contact met onze natuurbeheerder  Jan Beekman. Hij nodigt je uit om een keer mee te werken en als de werkzaamheden je aanspreken, de sfeer in het team je bevalt en de samenwerking goed verloopt, kun je je bij het team aansluiten.

Dan onderteken je een Overeenkomst Vrijwilligers. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van de Gedragscode van Het Groninger Landschap maken hier onderdeel van uit. Overigens ben je in de proefperiode al verzekerd tijdens je werkzaamheden voor Het Groninger Landschap en krijg je een reiskostenvergoeding.

tuin borg welgelegen

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen?

Neem dan contact op met:
Rieneke Harkema – coördinator vrijwilligers
T 050 – 800 32 15
Marije van der Veen – secretaresse medewerkerszaken
T 050 – 800 32 03

Of mail naar: vrijwilliger@groningerlandschap.nl
Vermeld in de mail je telefoonnummer, dan nemen we contact met je op. Houd tevens je spam-inbox in de gaten, onze mails komen af en toe in de spam terecht.

Wil je meer lezen?
Klik hier voor meer informatie over Borg Welgelegen

collega's tuin De Vennen Rieneke en Marije. Foto Geert Job Sevink