JNM – Jongeren in de natuur

Ga mee naar buiten!

De JNM organiseert kampen en excursies in de natuur voor jongeren tussen de 11 en 25 jaar.

De JNM – Jongeren in de natuur, is een vereniging voor en door jongeren van 11 tot en met 25 jaar. Het doel is om kinderen en jongeren belangstelling voor en kennis van de natuur bij te brengen. De jongeren van de JNM organiseren kampen en excursies, waaraan andere leden deel kunnen nemen. Alle activiteiten zijn altijd zo goedkoop mogelijk, dat is mooi meegenomen! Je kunt de JNM treffen op de festivals van Het Groninger Landschap want ze helpen altijd een handje mee.
Wil je meer weten over de JNM en de kampen en excursies? Kijk dan op de website www.jnm.nl

Midzomerkamp Onlanden

Van vrijdag 1 t/m zondag 3 juli 2022 vindt het Midzomerkamp plaats in De Onlanden. Dit kamp is speciaal voor jonge jongeren tussen 11 en 15 jaar. Lees hieronder meer over dit avontuurlijke kamp. Jeugdboswachter Anne Dam ging vorig jaar mee en vertelt over zijn ervaringen.

Midzomerkamp Lettelberterpetten

1 t/m 3 juli 2022

Midzomerkamp Onlanden, speciaal voor jongeren.

Ben je tussen de 11 en 15 jaar en houd je van natuur? Dan is het midzomerkamp Onlanden zeker iets voor jou. Van vrijdag 1 t/m zondag 3 juli 2022 trekt een groep jongeren de natuur van De Onlanden in. Vogels spotten, libellen zoeken, vissen vangen: de JNM – Jongeren in de natuur maakt er weer een gezellig weekeinde van. Het kamp wordt opgeslagen in de boerderij van Het Groninger Landschap in de Lettelberterpetten. Ga ook mee!
Aanmelden kan via www.jnm.nl

"We kookten met elkaar in de schuur. Iedereen hielp mee. Achter de boerderij sliepen we in tenten."

Jeugdboswachter Anne Dam blikt terug
Afgelopen jaar ging Anne Koos Dam mee op Hunzekamp (nu Midzomerkamp). Hij kijkt er met veel plezier op terug. “Het was heel gezellig. De groep was echt leuk, allemaal jongeren. ’s Nachts speelden we het spel Weerwolven bij een kampvuur, overdag gingen we op natuurexcursie.” Thuishonk was de boerderij van Het Groninger Landschap bij de Lettelberterpetten. “We kookten met elkaar in de schuur. Iedereen hielp mee. Achter de boerderij sliepen we in tenten.” Anne Koos is nu dertien jaar. De JNM – jongeren in de natuur bleek voor hem een schot in de roos. Al vijf natuurkampen heeft hij sindsdien achter de rug. “In de herfstvakantie gingen we naar Schiermonnikoog. Toch vind ik mijn allereerste kamp, het Hunzekamp, nog steeds het leukste.” Anne Koos kent Het Groninger Landschap goed. Als jeugdboswachter houdt hij het natuurterrein Oude Lauwers in de gaten. “Oude Lauwers ligt bij Pieterzijl. Het gebied bestaat uit een riviertje met rietoevers. Er komen waterrallen en zilverreigers voor. Ze stonden op foto’s van mijn geleende wildcamera.”

Veel te beleven
Morten Geertsema (18) organiseert dit jaar het Midzomerkamp. Hij is nu vier jaar lid van de JNM – jongeren in de natuur en zit in het landelijk bestuur. Ook Morten was jeugdboswachter. “Op Landgoed Ennemaborg, het natuurgebied van Het Groninger Landschap in Midwolda, hield ik met een vriend de konikpaarden in de gaten. We ruimden zwerfafval op en keken of mensen hun hond aangelijnd hadden.” Morten was er vorig jaar in de Onlanden ook bij. “Dit jaar gaan we weer op excursie. In de Onlanden valt veel te beleven. We vinden vast veel libellen, vlinders en vogels. Ook gaan we met een schepnet vissen vangen. Vorig jaar vonden we kleine snoeken. Echte roofvissen met scherpe tanden, dat vinden jonge deelnemers mooi.” Morten is zoogdierfan en weet alles van diersporen. In het veld maakt hij pootafdrukken van gips. Thuis heeft hij gipssporen van everzwijnen en edelherten, gemaakt tijdens een JNM-diersporenkamp op de Veluwe. “Hopelijk vinden we in de Onlanden pootafdrukken van otters. Die leg ik dan zeker in gips vast.”

Zomerkampen
Morten nodigt alle jonge lezers van de Golden Raand uit om mee te gaan. Ga ook mee op zomerkamp, raadt hij aan. “Onze twee wadkampen op Terschelling en het zomerkamp op de Veluwe zijn erg geschikt voor jonge deelnemers. Op onze site vind je alle informatie. Net als het Hunzekamp worden het kampen om nooit te vergeten.”

Informatie over Hunzekamp
Wie zich opgeeft voor het Midzomerkamp krijgt een kampfolder met informatie toegestuurd. Het kamp kost 10 euro. Opgeven kan bij de stand op het Hunzefestival bij Bezoekerscentrum Reitdiep of stuur een mail naar db@jnm.nl.