Landmark Kleine Polder

Landmark in de Kleine Polder

Het Groninger Landschap werkt samen met omwonenden aan de herinrichting van De Kleine Polder naar een recreatief gebied met natuur.  In dit projectplan is tevens de ambitie neergezet om een uitkijkpunt / landmark te realiseren in het gebied. Het Groninger Landschap heeft voor het ontwerp hiervan in 2019 Sense of Place in de arm genomen. Na gesprekken met verschillende partijen en een aantal bewoners uit de dorpen, is Sense of Place met een eerste voorstel gekomen dat enthousiast is ontvangen. Hierbij willen we de eerste plannen met uw delen. We zijn erg benieuwd wat u als omwonende van het ontwerp vindt. Heeft u vragen of ideeën, wij horen het graag en nemen dit mee in onze plannen voor de Kleine Polder. Onderaan deze pagina vindt u een contactformulier waarbij u uw mening kunt doorgeven*.

*Inmiddels is de reactie periode verstreken. Graag willen we iedereen hartelijk danken voor het meedenken over het kunstwerk De Golf van Termunterzijl. 

Voor het ontwerp van de landmark heeft Sense of Place de samenwerking gezocht met Observatorium Rotterdam, een internationaal werkende kunstenaarsgroep. Om tot een ontwerp te komen is kunstenaar Ruud Reutelingsperger met verschillende bewoners in gesprek gegaan. Hieruit is “De golf van Termunterzijl” ontstaan. In het filmpje hoort u hoe Ruud met de input van bewoners tot dit ontwerp is gekomen.

Daar waar land en zee elkaar ontmoeten verandert de wereld permanent. In Groningen aan de Waddenzee is dat evident. Met het uitzichtpunt in de Kleine Polder wordt een lijn gemarkeerd tussen de oude dijk en zeewering die steeds hoger wordt. Op de lijn staat de sculptuur ‘De golf van Termunterzijl’. Een betreedbare trap die het lijnenspel van de hoogteverschillen volgt. Van 10 meter naar 0 NAP en weer naar 4 meter boven NAP. De Kleine Polder wordt met de herinrichting een aantrekkelijke bestemming. Met de kunstzinnige ingreep wordt het ook een plek om je te verwonderen en verbazen over de permanente veranderingen van het Groninger landschap in afwachting van wat komen gaat.

"De tastbaarheid van de hoogteverschillen zo dicht bij elkaar"