Leer paddenstoelen herkennen

Het icoon van de herfst

Paddenstoelen zijn er in vele soorten, maten en kleuren. De herfst is het ideale moment om meer over deze bijzondere schimmels te leren. Bekijk hier onder onze tips en weetjes om jouw herfstwandeling compleet te maken!

 

Leer over paddenstoelen vanuit je luie stoel

Onze natuurbeheerder René vertelt in 20 minuten tijd over de paddenstoelen die voorkomen in een van onze natuurterreinen. Ga lekker zitten en laat je verreiken door de wonderen der natuur. Bekijk het filmpje hier, of onderaan deze pagina.

 

Leer over paddenstoelen tijdens een mooie wandeling

Ga je tuin of de natuur in, houdt je ogen open en spot prachtige paddenstoelen! Vergeet je mobiele telefoon niet, want via de ObsIdentify app kan je de paddenstoelen die je ziet in no-time leren herkennen. Daarnaast help je door de app te gebruiken ook mee aan natuuronderzoek. Win win dus.

Wandeltip: Landgoed Ennemaborg staat bekend om haar grote verscheidenheid aan paddenstoelen. We hebben een mooie wandelroute uitgezet. Bekijk de route hier. 

5 veel voorkomende paddenstoelsoorten in Nederland

Russula

De russula is een paddenstoel die in vele kleuren voorkomt. In totaal zijn er zelfs 750 soorten van de russula, waarvan er ongeveer 115 in Nederland voorkomen. Ze zijn vaak te herkennen aan hun felgekleurde hoed, een dikke steel en plaatjes onder de hoed.

Boleet

Een paddenstoel met een dikke hoed en steel. Eekhoorntjes brood valt hier onder! Deze zie je ook op de foto.

Parasolzwam

De naam zegt het al; een parasolvormige hoed op een lange steel.

Tonderzwam

Deze zwam groeit als een dakje aan bomen of takken. De tonderzwam kan meerdere jaren oud worden en is vrij hard; als je er op klopt klinkt het als hout.

Stuifzwam

De stuifzwam is als een bol zonder steel, die uit de grond op komt. Na enige tijd barst de paddenstoel open en komen de sporen vrij om verder verspreid te worden.

Vind je dit leuk? Schrijf je dan ook in voor onze nieuwsbrief met nog meer mooie en handige wetenswaardigheden!