Met hun stekelige vacht zijn egels goed beschermd tegen hun natuurlijke vijanden zoals roofvogels. Zodra ze gevaar ruiken, rollen ze zich op tot een stekelig bolletje. Echter helpt deze vacht helaas niet tegen auto’s. Er worden jaarlijks meer dan 135.000 egels doodgereden. In 10 jaar tijd is het aantal egels al zeker gehalveerd. Toch zijn er veel kleine dingen die je voor een egel kunt doen, die een groot verschil kunnen maken!
Egels komen tijdens de schemer en nacht in beweging om op zoek te gaan naar voedsel. Ze leggen dan makkelijk 8 kilometer af! Maak daarom een opening aan de onderkant van jouw schutting en vergroot het leefgebied, en daarmee de overlevingskansen van de egel. Hoe meer openingen, hoe beter. Ook kan je kuiltjes onder de schutting graven!
Met wat resthout, tegels of een omgekeerd kratje timmer je in een mum van tijd een egelhuisje in elkaar. Zorg ervoor dat het dak waterdicht is, de ingang smal (tegen ongenode gasten) en vul het huisje met wat bladeren. Camoufleer het huisje van de buitenkant met wat takken en bladeren, en plaats het geheel in de buurt van de schutting of op een andere beschutte plek.
Een egelhuis kopen kan natuurlijk ook!
Egels leven van insecten. Insecten leven in een biodiverse tuin. Een natuurlijke tuin, met onderbegroeiing en rommelhoekjes, biedt veel eten en beschutting voor egels. Ook vogels zullen er dankbaar gebruik van maken!
Ook kan je egels bijvoeren met egelvoer, katten- en/of hondenbrokken.
Plaats een waterschaaltje voor dorstige egels. Zorg ervoor dat de randen niet te hoog zijn zodat de egel er gemakkelijk bij kan. Houdt het bij water, voeg geen melk toe! Daar worden ze ziek van.
Zoals voor al het leven in je tuin geldt; omarm de rommel in je tuin. Oude bladeren, takjes en stapeltjes stenen zijn een bron voor insectensoorten en daarmee een bron van voedsel voor egels (en vogels). Egels hebben extra baat bij een specifiek rommelhoekje. Maak in een beschutte hoek een stapel van bladeren en takjes, egels kunnen hier hun dagelijkse dutjes doen, of een winterslaap houden!
Vind je dit leuk? Schrijf je dan ook in voor onze nieuwsbrief met nog meer mooie en handige wetenswaardigheden!
Kennis maken met Het Groninger Landschap? Lees ons kwartaalblad Golden Raand.
Vraag ‘m nu gratis aan!