In 1920 werd Villa de Vennen gebouwd in opdracht van de heer Niemeyer, directeur van de gelijknamige tabakfabriek in Groningen. Het ontwerp is van Wittop-Koning, die meer villa’s in Haren heeft ontworpen. Ruim vijfentwintig jaar bleef het huis in bezit van de familie. Sinds 2001 heeft onze Stichting er haar domicilie gekozen: een prachtige en inspirerende werkplek voor onze kantoormedewerkers. Villa de Vennen is voor het publiek gesloten. De tuin is een ontwerp van Jan Vroom uit Glimmen. De villatuin is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang en maakt onderdeel uit van de NS-wandeling!
De woning werd gebouwd in een traditionele Engelse landhuisstijl, direct herkenbaar aan de nis van de entree, roedeverdeling van de raampartijen en strakke luiken.
Ondanks het feit dat de villa als kantoor in gebruik is, zijn er nog veel kenmerkende stijlelementen aanwezig. Zo zijn door het pand heen de authentieke 8-ruits binnendeuren aanwezig. Entree, oorspronkelijke woonkamer, keuken en studeerkamer hebben nog de houten betimmering rond de ramen en op de wanden. In de entree ligt ook nog de originele zwart-witte tegelvloer.
De tuin ziet er inmiddels weer bijna uit zoals aangelegd bij de bouw van de villa. Wij hebben een tennisbaan en vijver verwijderd om hier weer het verloren gegane rosarium aan te leggen.
Benieuwd hoe landgoed Villa de Vennen eruit ziet
klik hier voor een virtuele tour over het landgoed en neem een kijkje.