Aanplant Jeneverbessen in Westerwolde

Vriescheloo, 18 april 2019 – Vandaag is de officiële start van de jeneverbesplantactie van het Groningse Hooghoudt. Er worden in totaal 330 jeneverbessen (Juniperus communis) geplant in terreinen van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Groninger Landschap in Westerwolde.

Tot voor kort was de struik beschermd en moest de distilleerderij zijn bessen uit Italië halen. De beschermde status is opgeheven dus de bessen kunnen nu ook van eigen bodem gehaald worden. De jeneverbes komt van oorsprong voor op arme zandgronden, voornamelijk in Drenthe. De Groningse streek Westerwolde is rijk aan zandgronden, maar er zijn weinig jeneverbessen. Daarom worden nu de struiken teruggebracht in hun oude biotoop.

Vroeger werden de zaden van de Jeneverbes verspreid door korhoenders. Door het zure maagsap werd het taaie besje enigszins bewerkt waardoor het makkelijker kon kiemen. De korhoenders zijn verdwenen en in zijn kielzog ook de Jeneverbes. Door de aanplantactie van Hooghoudt begint de struik aan zijn come-back.  Over een paar jaar hopen we op een rijke oogst van de eerste Groninger jeneverbes. Deze zal gebruikt worden voor de jenever van Hooghoudt.

In het Duits heet de struik Wacholder. Op de grote stille heide stonden her en der van deze struiken. In de schemer lijken het dan soms grote kerels die op wacht staan.

Kennis maken?

Kennis maken met Het Groninger Landschap? Lees ons kwartaalblad Golden Raand.
Vraag ‘m nu gratis aan!


Bestel gratis