Beschermersavond 2021 een succes

Feestelijke jubileumeditie Beschermersavond in het Forum Groningen

15 november 2021 – Dit jaar kon onze jaarlijkse Beschermersavond weer doorgang vinden. Op woensdag 10 november werden de Beschermers van Het Groninger Landschap uitgenodigd om in het Forum van Groningen samen te komen. 

Omdat we dit jaar 85 jaar bestaan kreeg deze Beschermersavond een feestelijk tintje. De jubileumeditie werd georganiseerd op een speciale plek: in het Forum Groningen, in het hart van de stad Groningen. De presentatie was in handen van Cunera van Selm.

Marco Glastra deed als directeur van Het Groninger Landschap de aftrap en vertelde over bijzondere projecten van Het Groninger Landschap van vroeger, nu en in de toekomst.
Petra van der Meer, hoofd van afdeling Publiek & Relatie wijdde uit over het bijzondere jubileumjaar, en de speciale acties die hiervoor zijn georganiseerd. Hieronder vallen onder andere het Groninger Natuurfonds, het ‘Maak van je schoolplein een natuurparadijs’ cadeau pakket en de nieuwe reeks films: Parels in Het Groninger Landschap.

Tijdens het programma werden onder andere beelden uit de nieuwe natuurfilm van Ruben Smit ‘Grutto!’. Na eerdere successen ‘Nieuwe Wildernis’ en ‘Wad’, brengt hij nu de vluchtroute van de grutto in beeld. Ook onze Groninger grutto’s spelen een rol in de natuurfilm. Cameraman Ruurd Jelle van der Leij kwam erover vertellen.
De nationale vogel van Nederland kreeg een speciale plek in deze avond. Natuurbeheerder Arjan Hendriks is werkzaam in het Reitdiepgebied, een belangrijk weidegebied voor de grutto. Arjan gaf het publiek uitleg over de speciale eigenschappen van het ideale landschap en overlevingsrisico’s voor grutto’s.

Ook erfgoed kwam aan bod. Hugo Dokter en Jan Harm Eppinga werken beiden op afdeling erfgoed bij Het Groninger Landschap. Afdeling erfgoed is de afgelopen tijd druk geweest met het renoveren van boerderij De Haver in Onderdendam, welke nu is afgerond. Nu heeft project Haver plaatsgemaakt voor project Melkema, een monumentale boerderij in Huizinge. Ook wordt er hard gewerkt aan de ruïne van steenfabriek Rusthoven in Wirdum, wat tevens een belangrijke plek ik voor verschillende soorten vleermuizen. Hugo en Jan Harm vertelden vol enthousiasme over hun bijzondere werk, en wat zij er zo mooi aan vinden.

Beschermersavond gemist? Kijk ‘m hier terug!