Boerderij De Haver in Onderdendam podium voor De Poolse Bruid

Boerderij De Haver in Onderdendam is een rijksmonument en sinds kort in bezit van Stichting Het Groninger Landschap. De boerderij stamt uit 1894 is een karakteristiek voorbeeld van een Oldambtster boerderij op het Hogeland. De achtergelegen schuur biedt podium aan de theatervoorstelling De Poolse Bruid van het Noord Nederlands Toneel en Tg Echo.

In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid, die film is inmiddels Cultureel Erfgoed. De Poolse Bruid  won onder andere drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival 1998 en kreeg een Golden Globe-nominatie. De in vijftig landen vertoonde film is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Voor het eerst verschijnt nu een toneelbewerking van De Poolse Bruid.

Over de voorstelling
Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Terwijl hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn boerenbedrijf, probeert zij zich een plek in zijn huishouden te veroveren. Ze maakt schoon, kookt en houdt hem gezelschap. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt.

Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij.

Speeldata
De Poolse Bruid wordt gespeeld van 19 juni t/m 14 juli 2019. Tickets kosten € 24,50 en kunnen gereserveerd worden via Van Plan. Tot 22 maart 2019 geldt een Early Bird tarief van € 22,50. Beschermers van Het Groninger Landschap ontvangen vanaf 23 maart € 2,00 korting via een kortingscode. Deze kortingscode wordt bekend gemaakt in het zomernummer van Golden Raand (verschijningsdatum 28 mei 2019).

Meer info op www.nnt.nl/poolsebruid