Boomgaard aangeplant bij Steenfabriek Rusthoven in Wirdum

Boomgaard aangeplant bij Steenfabriek Rusthoven

Wirdum, 17 november 2022 – 50 fruitbomen zijn op de exacte contouren geplaatst van waar ooit de droogloodsen van Steenfabriek Rusthoven stonden. Het wandelpad, dat ook recent is aangelegd loopt mooi om de boomgaard heen. De bomen zijn een gift van Stichting Groninger Kerken ter ere van het gouden jubileum van Het Groninger Landschap. 

 

Nu de fruitbomen staan hoeft alleen de bebording nog geplaatst te worden bij dit bijzondere stukje historie. Daarna wordt het terrein, dat omsloten is door houten hekken opengesteld voor publiek. De verwachting is dat dit aan het begin van het nieuwe jaar zal gebeuren.

Het Groninger Landschap heeft de steenfabriek in 2019 overgenomen met als doel om het industriële erfgoed te bewaren voor toekomstige generaties. Steenfabriek Rusthoven is één van de laatste overblijfselen van de baksteenindustrie in Groningen. Tot circa 1960 was dit een bloeiende industrie met in de hoogtijdagen naar schatting 60 steenfabrieken verspreid over de provincie. Klik hier voor meer informatie over dit project.

Samen maken we plannen waar

Het herstel van Steenfabriek Rusthoven kan niet zonder steun van andere partijen. Daarom is Het Groninger Landschap erg blij met de samenwerking met belangrijke partners. De herinrichting van het terrein van voormalig Steenfabriek Rusthoven is mede mogelijk gemaakt door provincie Groningen, de gemeente Eemsdelta, Nationaal Programma Groningen, donateurs van een crowdfundactie en de Nationale Postcode Loterij. De heer Jonk, buurman van het gebied, heeft daarnaast een stuk grond geschonken dat ooit bij de steenfabriek hoorde. Daarnaast speelt de expertise van de Vleermuiswerkgroep Groningen een belangrijke rol en heeft Stichting Oude Groninger Kerken de vijftig fruitbomen gedoneerd.

Benieuwd hoe jij een steentje kunt bijdragen aan dit project? Kijk hier voor meer informatie over het fonds “Geef Rusthoven weer nieuwe toekomst”!