Onze natuurbeheerder René Oosterhuis vertelt over dit bijzondere natuurverschijnsel.
De baard van Koning Winter wordt ook wel IJshaar genoemd. Het is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel, waarvan pas in jaren tachtig bekend werd hoe het ontstond.
IJshaar ziet eruit als een haarachtige, wollige ijsstructuur. Het ontstaat op dood hout als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt.
In dood hout komen schimmels voor. Bij de stofwisseling van deze schimmels komt onder andere water vrij dat door zeer kleine openingen in het hout naar buiten wordt geperst. Dit naar buiten geperste water bevriest tot een haarachtige structuur.
Als de temperatuur te laag wordt, daalt de stofwisseling van de schimmels tot zo’n laag niveau dat er onvoldoende water geproduceerd wordt en de groei stopt.
IJshaar is voornamelijk ’s morgens vroeg of alleen op schaduwrijke plaatsen te vinden. Het is zeer teer en smelt na aanraking direct weg. En als ijshaar aan zonlicht wordt blootgesteld, zal het ook snel smelten.
Deze foto’s zijn door René gemaakt in de Lettelberterpetten. In het Westerkwartier is De Baard van Koning Winter tegenwoordig vaker te vinden door toename van dood hout in de bossen.