De Poolse Bruid opnieuw in boerderij De Haver

Reprise van succesvoorstelling

Noord Nederlands Toneel en Tg Echo brengen ode aan het Groninger landschap in rijksmonumentale boerderij in Onderdendam

In de zomer van 2019 werd de voorstelling De Poolse Bruid voor het eerst gespeeld in De Haver. Zes weken lang werd gespeeld voor een uitverkochte ‘zaal’. Hoogste tijd dus voor een reprise!

Speeldata en tickets
De Poolse Bruid wordt gespeeld van 3 t/m 28 juni 2020. Tickets kosten € 27,50 en zijn te bestellen via www.poolsebruid.nl. Beschermers van Het Groninger Landschap ontvangen voor aanvang een gratis kopje koffie of thee op vertoon van hun Beschermerspas.

Achtergrond
In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid, inmiddels behorend tot ons Cultureel Erfgoed. De Poolse Bruid  won onder andere drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival 1998 en kreeg een Golden Globe-nominatie. De in vijftig landen vertoonde film is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. De voorstelling in Onderdendam is de eerste toneelbewerking van De Poolse Bruid.

Over de voorstelling
Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Terwijl hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn boerenbedrijf, probeert zij zich een plek in zijn huishouden te veroveren. Ze maakt schoon, kookt en houdt hem gezelschap. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt.

Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij