Expositie Sponsland in bezoekerscentrum Reitdiep

Reis door het Groninger landschap van 2121

6 oktober 2021 – Perioden van droogte en hitte wisselen elkaar af met hoosbuien. Het zeewater stijgt en de bodem daalt. Klimaatverandering daagt ons uit op een andere manier naar onze omgeving te kijken. Wat betekent dit voor ons landschap in 2121? Acht ontwerpbureaus hebben voor een toekomstig Groningen voorstellen gemaakt, gericht op het gebied van de Hunzevallei tot Schiermonnikoog. Deze zijn in de tentoonstelling ‘Sponsland’ tot verbeelding gebracht en (in gedeelten) te zien van september tot eind december.  

Reis door het landschap

Voor vier landelijke en vier stedelijke plekken in Noord-Nederland hebben de landschapsarchitecten ontwerpen gemaakt, waarbij ze vooruit hebben gekeken naar het jaar 2121. Sponsland zoemt in op een uitsnede van het Groninger landschap. De reis begint op Schiermonnikoog en gaat van het Hogeland naar het Reitdiep, via de binnenstad van Groningen en vervolgens naar de Hondsrug.

De bureaus hebben niet alleen gekeken naar hoe we ons kunnen aanpassen aan de klimaatverandering, maar tegelijkertijd ook hoe we dit landschap kunnen verrijken. De tentoonstelling toont inzichten in de oplossingen en opties die de bureaus hebben bedacht voor de verschillende gebieden.

Bezoekerscentrum Reitdiep

Van 16 oktober tot en met 31 oktober zijn in de weekenden twee delen van deze reizende expositie WATERBATTERIJ en ++WATERERFGOED te bezoeken in ons bezoekerscentrum Reitdiep, waar de thematiek van de expositie op aansluit.

Het gehele programma van de expositie

15 sept- 30 sept 4 stedelijke locaties + Waterbatterij Gedempte Zuiderdiep 98, Groningen
14 sept – 22 sept Zoetwaterbel Het Baken, Reeweg 9, Schiermonnikoog
27 sept – 8 okt Eetbare kust Gemeentehuis Het Hogeland, locatie Leens, R.Ritzemastraat 2, Leens
13 okt – 2 nov Watererfgoed++ & Waterbatterij Bezoekerscentrum Reitdiep, Wolddijk 3, Groningen
5 nov -7 nov Volledige tentoonstelling Nieuwe Markt, Nieuwe Markt 1, Groningen
10 nov – 17 nov 4 landelijke locaties Provinciehuis Groningen, Martinikerkhof 12, Groningen
1 dec – 7 dec Waterbatterij Provinciehuis Drenthe, Westerbrink 1, Assen

 

Klimaatadaptatie Groningen

De tentoonstelling Sponsland is een onderdeel van Klimaatadaptatie Groningen, waarvan eerder dit jaar het online festival Klimaatadaptatie Groningen Act & Adapt plaats vond. Centraal stond het veranderende klimaat en de gevolgen ervan.

Het is een initiatief van het Global Center on Adaptation en het Akkoord van Groningen – bestaande uit de provincie Groningen, gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Alfa-college, Noorderpoort en UMCG – en in samenwerking met het Nationaal Programma Groningen.

Meer informatie is te vinden op: www.sponsland.nl en www.klimaatadaptatiegroningen.nl

 

 

Kennis maken?

Kennis maken met Het Groninger Landschap? Lees ons kwartaalblad Golden Raand.
Vraag ‘m nu gratis aan!


Bestel gratis