Friet van Piet ondersteunt stinsenplanten bij Iwema Steenhuis

Het Groninger Landschap kan dankzij een gift van cafetaria Friet van Piet uit de stad Groningen weer meerdere stinsenplanten planten bij het Iwema Steenhuis in Niebert. Door papieren tasjes te verkopen, bespaarde Friet van Piet in 2015 honderden tasjes per week. De opbrengst ging naar goede doelen, waarvan de helft naar Het Groninger Landschap.

De medewerkers van Friet van Piet overhandigden op locatie een cheque van € 581,75. Dit bedrag wordt gebruikt om het aantal stinsenplanten rondom het steenhuis te vergroten. Stinsenplanten zijn planten die voornamelijk als sierplant rond de tweede helft van de 19e eeuw op landgoederen, buitenplaatsen en steenhuizen werden geplant. De bloeitijd varieert per soort van januari tot juli. Het Groninger Landschap wil graag de voorjaarsbloeiers in grote getalen laten terugkomen in de tuin van het Iwema Steenhuis, net als vroeger.

Het Iwema Steenhuis is het enige nog resterende middeleeuwse steenhuis in de provincie Groningen. Het steenhuis dateert van eind veertiende, begin vijftiende eeuw. Het huis heeft dikke muren en een zadeldak.

Achter het Steenhuis ligt een fraaie tuin met appel- en perenbomen van zeldzame Groningse rassen. In het voorjaar kleuren de stinsenplanten de tuin wit, geel en lichtpaars. In de tuin staat ook de dikste boom van Groningen, een rode beuk met een omtrek van zes meter.

Kennis maken?

Kennis maken met Het Groninger Landschap? Lees ons kwartaalblad Golden Raand.
Vraag ‘m nu gratis aan!


Bestel gratis