Geen opruimacties tot woensdag aan de Groninger Noordkust

Geen opruimacties tot woensdag aan de Groninger Noordkust

Tot woensdag 9 januari worden er geen opruimacties meer gehouden langs de Groninger Noordkust.

Dat besluit is maandagochtend jl. genomen na overleg tussen de gemeente Het Hogeland, Rijkswaterstaat, de provincie Groningen, Het Groninger Landschap, zeehondencentrum Pieterburen en het Waterschap Noorderzijlvest. De veiligheid van vrijwilligers is in het geding, met het oog op de komende storm. Daarnaast is ook natuurbescherming in de kwetsbare kwelders van belang, voor behoud van flora en fauna.

Iedereen is onder de indruk van de inzet van vrijwilligers. ‘Wat we zien is trots. Trots op ons landschap en ons werelderfgoed, de Waddenzee. Fantastisch hoeveel mensen geholpen hebben met opruimen.’

Desondanks is een pas op de plaats nodig. Coördinatie van opruimacties is essentieel. Kwelders zijn moeilijk toegankelijk en als je niet oplet kun je in het slik wegzakken. Het is te gevaarlijk om zonder toezicht te gaan opruimen. Ook verstoren we met teveel bezoekers het kwetsbare vogelgebied. Daarom is geconcludeerd dat de opruimacties worden gecoördineerd. Er wordt nu eerst afgewacht wat de storm aan afval brengt, en we komen dan woensdag met nieuwe informatie over waar en wanneer er opruimacties worden gehouden.

Op de hoogte blijven?
De website van de gemeente Het Hogeland www.hethogeland.nl is het centrale informatiepunt over opruimacties, net als het gemeentelijke Twitteraccount en de Facebookpagina. Alle informatie over gecoördineerde opruimacties is ook vindbaar via hashtag #actiegroningernoordkust.

Het Groninger Landschap zal ook via haar eigen site en social media blijven communiceren