Geld nodig voor inrichting en openstelling Luchtwachttoren Warfhuizen

Geld nodig voor inrichting en openstelling Luchtwachttoren Warfhuizen

Met de casco restauratie van de Luchtwachttoren in Warfhuizen wordt in april gestart. Voor de inrichting en openstelling van de toren heeft Het Groninger Landschap echter nog 10.000 euro nodig. Op 3 april wordt er een crowdfundingsactie gestart.

 

 

Het Groninger Landschap heeft samen met Stichting Luchtwachttoren 7O1 Warfhuizen de schouders gezet onder het behoud van de Luchtwachttoren in Warfhuizen. Met een toekenning van een aantal fondsen en een particuliere gift was een groot deel van de benodigde financiering voor de restauratie binnen.

Om de toren voor het publiek toegankelijk te maken en oude elementen zoals een plottafel terug te brengen is echter nog 20.000 euro nodig. Met dit geldbedrag kan de toren worden opengesteld voor bezoekers en worden de oorspronkelijke elementen als observatiestatief, borstwering, vaste banken, klaptafel en een schuilnis teruggebracht. Het belangrijkste onderdeel is echter de plottafel, deze wordt met de hand nagemaakt en zal herkenning van de wijde omgeving mogelijk maken.

Naamsvermelding in de toren
Via www.groningerlandschap.nl/luchtwachttoren kan iedereen een donatie doen. Stichting J.B. Scholtenfonds draagt de andere 10.000 euro bij dat nodig is om de luchtwachttoren toegankelijk te maken voor publiek. Bij een donatie van meer dan 250 euro krijgt men een vermelding in de gerestaureerde toren. Bij een donatie tussen de 150 – 250 euro ontvangt men een uniek kunstwerk van de luchtwachttoren van Mathilde van Wijnen.

Naar verwachting is de restauratie van de luchtwachttoren na de zomer afgerond. De openstelling van de toren zal plaatsvinden onder begeleiding van vrijwilligers van Het Groninger Landschap. Mensen die altijd al ‘luchtwachter’ wilden worden, kunnen zich melden bij Het Groninger Landschap.