Natuurwerkdag 2021

Meer dan 50 vrijwilligers zetten zich in voor het Hunzedal!

9 november 2021 – Dit jaar was de 21e editie van de Natuurwerkdag op 5 en 6 november. In heel Nederland deden 14.470 deelnemers mee aan meer dan 520 mooie natuurklussen, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en veel andere activiteiten. Ook stond de Natuurwerkdag dit jaar in het teken van de jeugd, voor hen worden er aparte klussen georganiseerd op vrijdag 5 november. Bijna 1800 leerlingen van bassischolen in heel Nederland deden mee.  

Natuurwerkdag bij Het Groninger Landschap

Dit jaar konden vrijwilligers voor de Natuurwerkdag zich bij Het Groninger Landschap inzetten om het landschap in het Hunzedal – Leinwijk en Wolfsbarge – te onderhouden. De werkzaamheden bestonden grotendeels uit het snoeien van jonge berken.

In Leinwijk was er een groep van 20 vrijwilligers aan het werk (voornamelijk volwassenen). In Wolfsbarge waren dit 27 kinderen en 5 begeleiders van scouting Zuidlaren.

Natuurwerkdag 2021 - Hink de Haan - Het Groninger Landschap

Samen voor biodiversiteit

Op de Natuurwerkdag voeren deelnemers onderhoud uit in de natuur, wat onmisbaar is voor het in stand houden van de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Ook is behoud en herstel van natuurgebieden met al hun biodiversiteit één van de meest efficiënte maatregelen tegen klimaatverandering, volgens een factsheet van de Europese Commissie over de rol van natuur bij klimaatverandering.

Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving.

Natuurwerkdag 2021 - Hink de Haan - Het Groninger Landschap

Samenwerking

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL.

De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij en Staatsbosbeheer. Het scholenprogramma is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Dinamo Fonds en de Versterking. Uitvoerende partners; Natuurmonumenten, Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie, Meer Bomen Nu en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.