Gezamenlijke handhavingsactie op Eerste Paasdag

Gezamenlijke handhavingsactie op Eerste Paasdag

Op Eerste Paasdag hebben toezichthouders van verschillende organisaties extra gecontroleerd in natuurgebieden in het westelijk deel van provincie Groningen.

 

Daarbij werd gelet op naleving van de geldende toegangsregels. Dit is in het voorjaar extra van belang vanwege de kwetsbaarheid van dieren voor verstoring.

Reekalfjes en jonge hazen liggen verstopt in het hoge gras en ook op de dassenburchten zijn jongen geboren. Diverse vogels hebben hun nest op de grond. Loslopende honden kunnen veel verstoring en dierenletsel veroorzaken, daarom moeten ze aangelijnd worden in onze natuurgebieden. De eigenaar van de hond is altijd aansprakelijk voor de schade die door de hond wordt aangericht. Dit is gemakkelijk te voorkomen door de hond aan te lijnen.

Bij Het Groninger Landschap werd vooral gecontroleerd in de natuurgebieden van het Westerkwartier: landgoed Coendersborg, Harense Bos, Bolmeer en Nanninga’s Bos. Tijdens de gehele controle werden 13 bekeuringen uitgedeeld voor het niet aangelijnd hebben van de hond. In landgoed Coendersborg werd een motorcrosser geverbaliseerd. Meer informatie over de gezamenlijke handhavingsactie in het nieuwsbericht van provincie Groningen.

Aan de gezamenlijke controle deden toezichthouders mee van Provincie Groningen, Politie Eenheid Noord-Nederland Basisteam Ommelanden West, Staatsbosbeheer, Het Groninger Landschap en Natuurmonumenten. De komende periode zal blijvend gecontroleerd worden op de toegangsregels en overige bepalingen.