Het Groninger Landschap opent gerestaureerde Luchtwachttoren 7O1 Warfhuizen

Het Groninger Landschap opent gerestaureerde Luchtwachttoren 7O1 Warfhuizen

Vrijdagmiddag 13 oktober is Luchtwachttoren 7O1 in Warfhuizen onder grote belangstelling feestelijk geopend. Passend bij de voormalige functie van de toren, kwam een vliegtuigje laag overvliegen tijdens de opening.

Gedeputeerde Staghouwer en plaatsvervangend commandant van de vliegbasis Leeuwarden Luitenant-Kolonel Keizer waren de eersten die de toren beklommen. Ook de vorige eigenaar Pek van Andel en Stichting Luchtwachttoren 7O1 Warfhuizen – die zich jarenlang heeft ingezet voor het behoud en restauratie van dit militaire erfgoed – waren daarbij. Boven kregen ze uitleg over de werking van het luchtwachtinstrument door Sandra van Lochem, specialist op het gebied van de luchtwachttorens.

Oud-luchtwachters
Bijzonder was ook de aanwezigheid van enkele oud-luchtwachters, die tijdens de Koude Oorlog op deze en andere militaire uitkijktorens werkzaam waren. De vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst speurden destijds het luchtruim af, op zoek naar vijandige Russische vliegtuigen.

Steun van velen
Luchtwachttoren 7O1 maakte deel uit van een netwerk van 276 uitkijkposten dat tussen 1951 en 1956 verspreid over het land werd aangelegd. De luchtwachttoren verloor zijn militaire functie, maar bleef overeind en is nu één van de negentien nog bestaande luchtwachttorens. Dankzij de steun van velen is de restauratie van de toren afgerond. Het Groninger Landschap is zeer verheugd dat – dankzij deze samenwerking – dit militair erfgoed behouden is gebleven en dat de ruim 15 meter hoge toren nog steeds een opvallend landmark in het eeuwenoude wierdenlandschap is.

Openstelling toren
Vrijwilligers van Het Groninger Landschap zullen met ingang van volgend voorjaar de toren openstellen voor geïnteresseerden. Bezoekers kunnen de toren beklimmen, plaatsnemen in de schuilnis, met de verrekijker het luchtruim afspeuren en de positie van passerende vliegtuigen bepalen met behulp van de plottafel. De openstellingen zullen aangekondigd worden op www.groningerlandschap.nl.

Open dag
Op zondag 15 oktober kunnen mensen vast een kijkje nemen op de luchtwachttoren. Tussen 13.00 en 17.00 uur is de toren opengesteld en wordt zowel beneden als boven een toelichting gegeven. Klik hier voor meer informatie.

Luchtwachttoren