Het Groninger Landschap start met versterking molen Zeldenrust in Westerwijtwerd

9 september 2020 – Het Groninger Landschap start op 15 september a.s. met de versterkingswerkzaamheden van molen Zeldenrust in Westerwijtwerd. De molen krijgt onder andere een nieuwe fundering zodat het rijksmonument weer stevig staat. De molen liep forse schade op na de aardbeving van Huizinge in 2012 veroorzaakt door de gaswinning.

Zeldenrust, gebouwd in 1845, kwam in 2007 in bezit van Het Groninger Landschap. Na de beving in 2012 zakte de molen door zijn fundament en vormde een veiligheidsrisico voor de naastgelegen molenaarswoning. De bewoners vertrokken en de woning, eveneens een rijksmonument, werd opgekocht door de NAM.

Na jaren van overleg over het herstel van de aardbevingsschade aan de molen kwamen Het Groninger Landschap en de NAM eind 2019 uiteindelijk tot een definitief besluit. Het Groninger Landschap werd eigenaar van de woning en de NAM betaalde een vergoeding voor schadeherstel en versterking van de molen. Met zowel molen als molenaarswoning in bezit lag de weg vrij om te starten met de werkzaamheden.

Momenteel worden de voorbereidende werkzaamheden afgerond. Het bedrijf Bresser start 15 september a.s. met de versterking van de molen. Na de versterkingsoperatie zal het groot onderhoud ter hand worden genomen. Het streven is de werkzaamheden in het voorjaar van 2021 af te ronden. De molen wordt na renovatie weer opengesteld voor publiek. De molenaarswoning zal worden ingericht als vakantiewoning.