Hunzedalvaart

Exclusieve vaartocht door vogelparadijs Hunzedal met de PW17/Emma van Museum aan de A.

wo 01 mei 2024 - ma 30 september 2024 09:00 - 17:00
Douwe Egberts café Brugstraat 28, Groningen
Honden niet toegestaan
Op de kaart

Exclusieve vaartocht door vogelparadijs Hunzedal

In de maanden mei, juni, juli en augustus vaart het honderd jaar oude directievaartuig PW 17 / Emma van Museum aan de A vanuit de stad Groningen over de oude rivier de Hunze naar het Zuidlaardermeer. Aan boord van het intieme, luxe schip varen passagiers samen met een gids van Het Groninger Landschap langs de Onnerpolder, de Westerbroekstermadepolder, het Foxholstermeer, de Kropswolderbuitenpolder en de Oostpolder. Het is dé kans om dit bijzondere gebied eens vanaf het water te ontdekken.

De vaardata zijn 29 en 31 mei, 1, 21 en 26 juni, 4, 10, 12, 17 en 25 juli, 2, 8 en 22 augustus. De dagtocht is van 9.45 – 16.30 uur en kost per persoon € 70,- inclusief koffie/thee en lunch. Beschermers van Het Groninger Landschap en VRIENDEN VAN Museum aan de A krijgen korting en betalen € 60,- per persoon (maximaal 2 personen). Beschermers kunnen zich aanmelden o.v.v. het nummer van de beschermerspas.

Vergeet niet je verrekijker mee te nemen!


Geschiedenis van De Hunze

De tocht volgt de Hunze. Deze oude rivier begint in het zuiden van Drenthe en ligt aan de oostkant van de Hondsrug. Oorspronkelijk liep de Hunze door tot de Waddenzee. Vroeger stond dit beekdal in het najaar en in de winter onder water. Het was er zompig en moerassig, het waren echte weidevogelgebieden. Later nam de mens het hier over: oeverlanden werden ingepolderd en drooggelegd voor bewoning, veeteelt en akkerbouw. Dat ging ten koste van planten en vogels, want die hadden juist een gevarieerde en natte leefomgeving nodig. De rivier werd in de loop der tijd gereduceerd tot een steeds smaller wordend stroomdal en in de 20e eeuw werden de meanders afgesneden om de Hunze te kanaliseren.


Het Hunzedal terug in oude staat

Samen met Het Drents Landschap zet Het Groninger Landschap zich in om het Hunzedal zoveel mogelijk in zijn oude staat terug te brengen. Bijvoorbeeld door een ander waterbeheer te voeren: ’s winters een hoger waterpeil, ’s zomers juist een lagere stand. Planten en dieren hebben daar baat bij. Tegenwoordig is de Oostpolder weer een echt vogelparadijs en kom je er de geoorde fuut, kleinst waterhoen, witwangstern, kemphaan, watersnip en talloze eendensoorten tegen. De diversiteit in het gebied en het grote voedselaanbod maken het gebied ook aantrekkelijk als broedgebied van de zeearend. Deze imposante vogel jaagt er op vis, eenden en ganzen.