Instandhoudingssubsidie voor rijksmonumenten van Het Groninger Landschap

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft voor tien rijksmonumenten van Het Groninger Landschap een beschikking afgegeven voor subsidie voor het onderhoud voor een periode van zes jaar.

Monumenten die een subsidie hebben ontvangen zijn boerderij Paddepoel bij Adorp, het Iwema Steenhuis bij Niebert, molen Hollandse Welvaart in Mensingeweer, de boerderij op landgoed Coendersborg en diverse onderdelen van Borg Ewsum. De subsidie varieert van €62 voor het toegangshek van Borg Ewsum tot €36.000 voor molen Hollandse Welvaart. In Groningen hebben in totaal 108 rijksmonumenten een dergelijke beschikking ontvangen, landelijk gaat het om 2384 objecten.

De instandhoudingssubsidie gaat niet alleen naar gebouwde monumenten, maar ook naar groene monumenten. Zo krijgt Het Groninger Landschap ook een subsidie voor het beheer van de parkaanleg van de Coendersborg in Nuis en de Ennemaborg in Midwolda.

De subsidie dekt niet alle kosten, eigenaren moeten een deel ook zelf betalen. Voor Het Groninger Landschap zijn de donaties van haar achterban cruciaal, evenals de inkomsten uit verhuur van bijvoorbeeld borgen en boerderijen.