Kap van molen Hollands Welvaart verwijderd

Kap van molen Hollands Welvaart verwijderd

Op vrijdag 15 september wordt de kap van de molen Hollands Welvaart in Mensingeweer verwijderd, als onderdeel van de restauratie die de molen momenteel ondergaat.

De restauratie
Het restauratieplan is gemaakt door van Reeuwijk bouwmeester te Arum. Aan de bovenkant van de romp vinden herstellingen plaats, waardoor het noodzakelijk is dat de kap er af gaat. Daarnaast worden de fokken van het gevlucht vernieuwd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door het molenmakers bedrijf De Molenmakers uit Tzummarum en zullen nog dit jaar worden afgerond.

De vrijwillige molenaars kunnen na de restauratie weer bezoekers ontvangen.
Deze restauratie is mogelijk gemaakt dankzij een restauratiesubsidie van de provincie Groningen.

De molen
Hollands Welvaart is een authentieke achtkantige Groninger stellingmolen die sinds 1855 midden in het dorp staat. Bijzonder is ook de complete, originele inrichting. Naast malen kan deze molen ook pellen. Door gerst te pellen wordt het gort. Aan het eind van de negentiende eeuw kwam nagenoeg al het gort van Groninger molens.

De heer Spoelman was de laatste beroepsmolenaar van Hollands Welvaart. Sinds 2014 is Het Groninger Landschap eigenaar van de molen. Tegenwoordig wordt de molen draaiend gehouden door een team van vrijwilligers.

Sfeerfoto Molen Hollands Welvaart Hollands Welvaart - Fotograaf Henk Tuinema, CorfuDesign