Kijkdag in De Kleine Polder voor omwonenden

Het Groninger Landschap heeft op 5 juli jl. tussen 16:00 en 18:00 een kijkmoment verzorgd voor omwonenden van De Kleine Polder in Termunterzijl. Deze kijkdag vond plaats omdat de herinrichting van het gebied is afgerond.

Vrijwilligers van Het Groninger Landschap verzorgden de rondleidingen door het gebied. Herwin Prins, projectleider bij Het Groninger Landschap, en Silvan Puijman, natuurbeheerder bij Het Groninger Landschap, waren daarnaast ook aanwezig om bezoekers te informeren over de verschillende werkzaamheden die zijn uitgevoerd.

Het Groninger Landschap heeft de polder ingericht als natuur- & recreatiegebied. De oostzijde is ingericht voor natuur. Er zijn onder andere twee natuureilanden aangelegd, waar vogels veilig kunnen broeden en rusten bij hoogwater. Ook is er een oeverzwaluwwand geplaatst en is het leefgebied van vissen uitgebreid.

Het westelijke gedeelte van de polder is ingericht voor recreatie. De aanwezige zwemplas met het strandje is uitgebreid en er is een speeleiland aangelegd met onder andere stapstenen over het water en een kabelbaan. Kinderen van de school Qworzo in Woldendorp hebben meegedacht over de inrichting van dit speeleiland. Omwonenden hebben daarnaast ook tijdens inspraakmomenten meegedacht over de inrichting van het gebied.

De laatste fase in de herinrichting is de plaatsing van een uitkijktoren in het midden van de polder. De toren is onderdeel van Sense of Place, een serie culturele landmarks langs de Nederlandse, Duitse en Deense Waddenkust. Klik hier voor meer informatie over dit bijzondere project.

De toren wordt in het najaar van 2022 geplaatst. De officiële opening van de polder volgt in het voorjaar van 2023.

Betrokken organisaties

De Kleine Polder is een onderdeel van het Eems-Dollard 2050 project. Dit is een samenwerkingsorganisatie tussen overheden, natuur- en milieuorganisaties en bedrijven om de natuur, economie en leefbaarheid te bevorderen in de Eems-Dollard regio. Klik hier voor meer informatie over het Eems-Dollard 2050 project.

De nieuwe inrichting werd gerealiseerd dankzij het Waddenfonds, gemeente Delfzijl, provincie Groningen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Nationale Postcode Loterij en het Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma van NAM

Hier vind je meer informatie over De Kleine Polder.

 

Foto’s door Geert Job Sevink