Het Groninger Landschap begint na de bouwvak met de laatste fase van het herstel van de voormalige Steenfabriek Rusthoven in Wirdum. Het doel van de werkzaamheden is onder andere om het terrein toegankelijk te maken voor bezoekers. Aan het einde van de herfst zullen alle werkzaamheden afgerond zijn. In 2020 en 2021 is het terrein al volledig opgeruimd en gesaneerd.
Het Groninger Landschap heeft de steenfabriek in 2019 overgenomen met als doel om het industriële erfgoed te bewaren voor toekomstige generaties. In de laatste fase van het herstel wordt een wandelpad aangelegd om het terrein voor bezoekers toegankelijk te maken. Ook wordt een uitkijkpunt ingericht en een informatiepaneel geplaatst.
Omdat de ringoven sinds de jaren 80 bevolkt wordt door verschillende vleermuissoorten worden de poorten afgesloten met stenen en rasters. Tijdens excursies is de ringoven dan nog van binnen te bezoeken. Op de contouren van de oude droogloodsen wordt een fruitboomgaard met oude Groningse rassen aangeplant.
Steenfabriek Rusthoven is één van de laatste overblijfselen van de baksteenindustrie in Groningen. Tot circa 1960 was dit een bloeiende industrie met in de hoogtijdagen naar schatting 60 steenfabrieken verspreid over de provincie. Doordat het productieproces in het zuiden van het land goedkoper werd gingen vrijwel alle steenfabrieken in de provincie aan het einde van de jaren 60 failliet. Alleen Steenfabriek Strating in Oude Pekela draait nog tot de dag van vandaag.
De herinrichting van het terrein van voormalig Steenfabriek Rusthoven is mede mogelijk gemaakt door provincie Groningen, de gemeente Eemsdelta, Nationaal Programma Groningen, donateurs van een crowdfundactie en de Nationale Postcode Loterij. De heer Jonk, buurman van het gebied, heeft daarnaast een stuk grond geschonken dat ooit bij de steenfabriek hoorde. Daarnaast speelt de expertise van de Vleermuiswerkgroep Groningen een belangrijke rol en heeft Stichting Oude Groninger Kerken vijftig fruitbomen gedoneerd.
Hier lees je meer over dit project.
Foto: Anna Bronsveld