Deel Nanninga’s bos afgesloten vanwege letterzetter

Een deel van het Nanninga’s bos is afgesloten om de veiligheid van bezoekers te garanderen.

Op de bovenstaande afbeelding kun je zien om welk pad het gaat. Het deel in het midden van het bos is onveilig verklaard. Het pad wat om de bosrand loopt en het korte paadje richting het vennetje zijn nog wel toegankelijk voor publiek. De reden voor de afzetting is de aanwezigheid van de letterzetter. Deze kever brengt schade aan op de aanwezige fijnsparren. Deze bomen verliezen vervolgens grote takken en vallen om, met alle gevaren van dien.

Het Groninger Landschap heeft de bewuste keuze gemaakt om de fijnsparren niet om te kappen. De reden hiervoor is dat we het natuurlijk verloop van het bos zijn gang willen laten gaan. De fijnsparren zullen in dit proces afsterven. Onder andere spechten en paddenstoelen zullen hierbij bijdragen aan de afbraak en opruiming van de fijnsparren.

Schade Letterzetter

De letterzetter

Waarom de letterzetter deze dagen zo actief is in het Nanninga’s bos is goed te verklaren. We hebben tussen 2018 en 2021 namelijk droge jaren gehad, die er voor zorgen dat de fijnsparren afzwakken, wat weer aantrekkelijk is voor de letterzetters. Deze kevers boren gangen onder de bast van de bomen waar ze hun larven achter laten. Dit zorgt er voor dat de bomen, die al afgezwakt zijn door de droogte, nog meer verzwakt raken en uiteindelijk zullen afsterven.

De fijnsparren

Het Nanninga’s bos is sinds 1985 in het bezit van Het Groninger Landschap. De vorige eigenaar, de familie Nanninga, heeft een grote hoeveelheid naaldbomen aangeplant om het bos in te zetten als een productiebos voor hout. De fijnsparren in het Nanninga’s bos vinden hier hun oorsprong.

Het Groninger Landschap zet zich in voor de langzame overgang van naaldbomen naar loofbomen. De loofbomen horen namelijk oorspronkelijk thuis in dit gebiedstype en bieden daarnaast een grote verbetering in de kwaliteit van de lokale natuur. Wanneer de loofbomen eenmaal teruggekeerd zijn in het bos zullen we een groei in de variatie aan bomen, struiken en dieren zien.

 

Klik hier voor meer informatie over ons beheer van het Nanninga’s bos.