Luchtwachttoren 7O1 Warfhuizen overgedragen aan Het Groninger Landschap

De Luchtwachttoren 7O1 in Warfhuizen is op donderdag 12 mei overgedragen aan stichting Het Groninger Landschap. De toren, waarvan op dit moment alleen het casco resteert, was in handen van een particuliere eigenaar, Pek van Andel.

Het Groninger Landschap start in het najaar met de restauratie van de markante Luchtwachttoren. De toren zal weer in oude staat hersteld worden. Uiteindelijk wordt de toren opengesteld voor publiek en krijgt men straks inzicht in het verhaal van de toren en het eeuwenoude landschap rondom de toren.

Dat de toren voor de toekomst behouden is gebleven is te danken aan Pek van Andel. Als student kocht hij de toren met het idee om er te wonen en er een zelfvoorzienende woning van te maken. Nadat bleek dat dit niet haalbaar was heeft Pek van Andel zich ten doel gesteld om de toren te behouden voor de toekomst en heeft hij hierin samengewerkt met stichting Luchtwachttoren 7O1 te Warfhuizen.

Stichting Luchtwachttoren 7o1 Warfhuizen heeft samen met Het Groninger Landschap de schouders gezet onder het behoud van Luchtwachttoren 7O1. Met een toekenning van honderdduizend euro door het Prins Bernhard Cultuurfonds en een particuliere gift is een groot deel van de benodigde financiering voor de restauratie binnen en kan er gestart worden met de restauratie. De ‘7O1’ heeft tot medio jaren zestig dienst gedaan om bij een eventueel gewapend conflict met de Sovjet-Unie vroegtijdig vliegtuigen te kunnen spotten die onder het bereik van de radar door zouden vliegen. Vrijwel alle torens zijn inmiddels gesloopt. ‘Toren 7O1’ verdient het om als militair erfgoed behouden te blijven. Maar niet alleen daarom: hij vormt ook een bijzonder landmark en uitzichtpunt in het wierdenlandschap.