Molen Germania in reparatie

Molen Germania in reparatie

Sinds het voorjaar van 2017 staat molen Germania, in Thesinge van Het Groninger Landschap, stil op advies van de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed.

 

Op vrijdag 26 januari wordt het hekwerk van de roeden van molen Germania in Thesinge verwijderd. De molen is op advies van de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed uit voorzorg stilgezet door een fout in de boutverbinding.

Dit type roede, geproduceerd sinds 2011, bestaat uit twee delen die onderling met bouten zijn gekoppeld. Bij een aantal molens is gesignaleerd dat deze bouten scheuren vertonen. De Rijksdienst heeft hierin zijn verantwoordelijkheid genomen en heeft de moleneigenaren aangeboden de roeden te vervangen. De nieuwe roede zal dan uit één stuk bestaan en niet meer uit twee delen. De totale kosten zullen volledig worden vergoed door de Rijksdienst.

De nieuwe stalen roede wordt herplaatst voor juni 2018, zodat molen Germania tijdens het Groninger molenweekend bezocht kan worden. Molen Germania is sinds 2012 in het bezit van Het Groninger Landschap en is een zogenaamde achtkante stellingmolen.