Molen Het Groninger Landschap: Kap er af, kap er op

Molen Het Groninger Landschap: Kap er af, kap er op

 Op woensdag 22 november wordt de kap van molen Hollands Welvaart in Mensingeweer teruggeplaatst. De werkzaamheden vinden plaats van 7.30 uur tot ongeveer 15.00 uur. In de tussenliggende tijd zal de Molenweg wegens de werkzaamheden gestremd zijn.

De restauratie

Het restauratieplan is gemaakt door Van Reeuwijk bouwmeester te Arum. Aan de bovenkant van de romp hebben herstellingen plaatsgevonden, waardoor het noodzakelijk was dat de kap afgelopen september verwijderd werd. Ook zijn de fokken van het gevlucht vernieuwd. Deze winter worden de roeden gerestaureerd, zodat ze in het voorjaar van 2018 teruggeplaatst kunnen worden.
De werkzaamheden worden uitgevoerd door het molenmakers bedrijf De Molenmakers uit Tzummarum.

De vrijwillige molenaars kunnen na de restauratie weer bezoekers ontvangen.
Deze restauratie is mogelijk gemaakt dankzij een restauratiesubsidie van de provincie Groningen.

 

De molen

Hollands Welvaart is een authentieke achtkantige Groninger stellingmolen die sinds 1855 midden in het dorp staat. Bijzonder is ook de complete, originele inrichting. Naast malen kan deze molen ook pellen. Door gerst te pellen wordt het gort. Aan het eind van de negentiende eeuw kwam nagenoeg al het gort van Groninger molens.

De heer Spoelman was de laatste beroepsmolenaar van Hollands Welvaart. Sinds 2014 is Het Groninger Landschap eigenaar van de molen. Tegenwoordig wordt de molen draaiend gehouden door een team van vrijwilligers.