monumentale Burgemeesterswoning in Doodstil

monumentale Burgemeesterswoning in Doodstil

Ontwikkeling omtrent de burgemeesterswoning in Doodstil

Burgemeester Smedema van de toenmalige gemeente Kantens heeft in 1916 een burgemeesterswoning laten bouwen in Doodstil, Zandeweer. Het ontwerp is van architect R.B. Sleumer.

De woning heeft een bijzondere overgangsarchitectuur, met zowel Art Nouveau als Chalet-stijl elementen, en een beeldbepalende ligging in Doodstil. Om die reden is de woning aangewezen als rijksmonument. Helaas is er sprake van aardbevingsschade.

De vorige eigenaar heeft de villa via een nalatenschap aan Het Groninger Landschap geschonken. Hiermee is behoud van het monumentale pand gegarandeerd. Eerste taak was het maken van een plan om de aardbevingsschade te verhelpen. Het Groninger Landschap heeft er bewust voor gekozen om de coördinatie van schadeherstel en eventueel versterking bij een restauratie-architect te leggen en niet bij een constructeur.

Inmiddels ligt er een compleet plan en op 3 april gaat de aannemer starten met het herstel van de woning. Er is gekozen om de versterking zo terughoudend mogelijk uit te voeren, om daarmee het monumentale karakter van het pand te behouden. De inwoners van Doodstil zijn ingelicht en een optimale afwikkeling van het bouwverkeer is met hen afgestemd.