Nieuwe stinsenplanten Iwema Steenhuis en Coendersborch

Nieuwe stinsenplanten Iwema Steenhuis en Coendersborch

In de tuinen van Het Iwema Steenhuis in Niebert en De Coendersborch in Nuis zijn op 22 januari 3500 bollen van stinsenplanten gepoot door Het Groninger Landschap.

 

Stinsenplanten zijn bol- en knolgewassen met opvallende bloemen. De meeste soorten bloeien al vroeg in het voorjaar als er nog geen blad aan de bomen zit. In Groningen komen ze voor op buitenplaatsen, oude boerenerven, pastorietuinen, bosjes en oprijlanen en worden ze ook wel börgbloumkes genoemd. Het woord stinsenplant, komt van het Friese woord stins (steenhuis). Het voorste gedeelte van Het Iwema Steenhuis is het eigenlijke restant van zo’n steenhuis; een vierkant gebouw met dikke muren en een zadeldak dat in de middeleeuwen gebruikt werd als versterking.

Het Iwema Steenhuis en De Coendersborch zijn in bezit van Het Groninger Landschap en het grootste deel van de tuinen zijn opengesteld voor het publiek. Komend voorjaar kun je volop genieten van de bloemenpracht van o.a. sneeuwroem, winterakoniet, gevlekte aronskelk, voorjaarshelmbloem, fazantenoogje, knikkende vogelmelk, bostulp en ook de boerenkrokus en het sneeuwklokje.

Het aanplanten wordt gedaan door vrijwillig medewerker van Het Groninger Landschap. Aankoop van het plantmateriaal is mogelijk gemaakt met behulp van een particulieren gift en een financiële bijdrage van Friet van Piet uit Groningen.