Molen Zeldenrust feestelijk heropend na restauratie

Op vrijdag 17 juni 2022 hebben we de opening van de molen Zeldenrust en de bijhorende molenaarswoning in Westerwijtwerd gevierd. Omwonenden en organisaties die mee hebben geholpen aan de restauratie werden welkom geheten door Hugo Dokter, hoofd erfgoed van Het Groninger Landschap.

Jan Harm Eppinga, projectleider van Het Groninger Landschap, gaf een toelichting over de complexe restauratiewerkzaamheden die nodig waren om de molen toekomstbestendig te maken. De molen was na een zware aardbeving in Huizinge in 2012 door zijn fundament gezakt en lag er jaren slecht bij. In september 2020 begon de restauratie van de molen. Een belangrijk onderdeel hiervan was de aanleg van een nieuwe fundering, die op ingenieuze wijze werd geplaatst. De gehele molen werd voor een korte periode omhoog geduwd van de grond. “Het was voor een korte periode een zweefmolen”, aldus Eppinga.

"Het was voor een korte periode een zweefmolen"

Naast de molen is ook de aanleunende molenaarswoning opgeknapt. Deze doet sinds de restauratie dienst als vakantiewoning. Omwonenden liepen met veel interesse rond in de woning, die voor hen veel herinneringen opwekte.

Emme Groot, voorzitter van de Raad van Toezicht bij Het Groninger Landschap, voerde onder begeleiding van molenaar Wolter Goossen de openingshandeling uit. Hij haalde de wieken van de lange ruststand af en ze begonnen dankzij de welkome wind goed te draaien.

Het herstel van de molen en molenaarswoning Zeldenrust zijn mogelijk gemaakt door: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Provincie Groningen, J.B. Scholtenfonds en de NAM.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over molens van Het Groninger Landschap.